Майката на починалия Сашко на 1 годинка: Цяла нощ в болницата при нас не влезе лекар

25.07.2019 / 08:37 4

Момченце на 1 годинка е починало в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен на 14 юли. Според родителите на Александър - Велислава и Тихомир, става дума за немарливост от страна на медицинския екип в заведението, който, по думите им, не си е свършил работата.


На 10 юли семейството се прибира от морето, детето вдига температура 37-38 градуса и започва повръщане заради стомашно-чревни проблеми. До 13 юли температурата не спада, детето е лекувано в домашни условия, както им е препоръчано, и в крайна сметка те решават да отидат в университетската болница в Плевен, където има инфекциозно отделение.

Ето какво разказа майката в ефира на "Нова телевизия":

"Детето беше подвижно, плачеше, с температура 38-39 градуса. Разкарваха ни от кабинет на кабинет от 19,20 ч. нататък. В 21,10 ч. бяхме настанени в инфекциозно отделение, дори ни се скараха защо идваме от Ловеч в Плевен. Сложиха му истема, от която изтече съвсем малко. Спряха я и ми казаха да дам останалото от двете банки през устата. То изхождаше всяка глътка. Сестрата каза, че няма нищо, важното е, че не повръща. Нямаше диагноза. През нощта пак я извиках, пак ставаше. Бях с него сама в обикновена болнична стая. Сестрата дойде пак, очевидно сънена, доцентката въобще не се появи цяла нощ. Опита се да сложи система, абокатът се измести, потърси вени, не можа да намери, и каза, че се отказва и на сутринта да търся колежката. Сложи една инжекция афазон, да му изскочат вените. Детето продължаваше да има температура. На сутринта беше пак висока температурата - 39,7 градуса. Доцентката дойде, сложиха му антибиотик, защото започна да диша тежко. Малко след като излязоха, детето започна да гледа в една точка, извиках ги, удариха му два шамара и разбраха, че е в шок. Казаха да го преместят в една зала, сложиха му инжекция, абокат на крака и го върнаха в друга стая, защото в нашата нямаше кислород. Сложиха му кислород и това бе единственото, което те направиха докато детето беше в шок. Търсиха вени сестрите, лекари нямаше в стаята. Извиках лекаря, че е спряло детето да диша, той извика сестрата, влязоха в една стая с уреди, и след 2  минути ми казаха, че детето е починало, че са направили всико възможно".

Тя разкри, че със съпруга й искат справедливост. "Дадохме гласност, защото искаме да спасим поне още едно дете. Мъката е огромна, не го пожелавам това на нито един родител", добави жената.

Адвокатът на семейството Стефан Гецов разкри, че в първия възможен момент, когато е получил епикризата, е внесъл жалба в плевенската окръжна прокуратура. "Трябва да се започнат незабавни следствени действия, да започнат ексхумация на детето. Детето е било погребано, докато родителите са били в шок и не е била направена аутопсия. Според мен при своите действия лекарите и медицинския персонал в УМБАЛ Плевен са постъпили немарливо или са проявили незнание, в резултат на което е настъпила смъртта на детето", заяви той.

В предаването по телефона бе включен и говорителят на болницата Момчил Цветков. "Детето попада в болницата след четири дни лечение, в състояние на тежка чревна-инфекция, силно обезводнено. Обяснено е, че е лекувано в домашни условия. Това е неефективно лечение. Лекарите виждат, че е в много лошо състояние, направени са венозни вливания. Имало е лекар, направени са пълни изследвания, каквито преди това не са направени. Бити са лекарства, отделно са напавени няколко пъти корекции на киселинно-алкален баланс, тъй като е бил силно нарушен. Всички изследвания са направени. Детето е починало вследствие на тежка чревна инфекция, силно обезводняване, и 4 дни не е приложено лечение, което да бъде адекватно. То е попаднало в нашата болница през нощта, когато вече е било много зле състоянието му", коментира той.

Думите му ядосаха майката. "Възмути ме това, че казва, че е имало лекарски преглед през нощта. Цяла нощ не е влизал лекар, само една сестра влезе при нас. За мен болницата трябва да понесе вината. Изследване за фекалии не съм видяла да взимат. Като документ имам само една епикриза и съобщение за смърт. Взети са само кръвни изследвания на 13 вечерта и на 14 сутринта", заяви тя."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
19
1
ДИВАКА (преди 10 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ..ПОЧИНА..МИР НА ПРАХА МУ..НЕ Е ЛОШО ПОНЕ ЕДНА СКРЪБНА ВЕСТ ДА ПОСТАВЯТ НА ВСЯКА БОЛНИЦА..ПРЕДЛАГАМ МИНУТА МЪЛЧАНИЕ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ..:'(:'(:errm:
27
1
айки (преди 10 месеца)
Рейтинг: 15785 | Одобрение: 6010
   така са...лекарите не си вършат задълженията и ги прехвърлят на медицинските сестри....едва ли не се чувстваш виновен ,че си им се изпречил на пътя.....много завършват медицина , а дали са способни, знаещи и можещи ,за да работят и да лекуват...всички задължително да минават през селски стаж и спешен кабинет и да се спре с това никому ненужно самочувствие и нечовешко отношение по болниците /има и кадърен медицински персонал , но са малко/ . стига с тия професорски и доцентски титли- те не вършат работа...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама