Мъже и жени на възраст от 18 до 35 години в Румъния могат да станат военни, ако желаят

05.07.2022 / 20:55 0

Снимка Pixabay

Румънски граждани, мъже и жени, с постоянно пребиваване в Румъния, на възраст между 18 и 35 години, които не са отбили активна военна служба или в резерв, ще могат да поискат в мирно време участие на доброволни начала в програма за основно военно обучение до четири месеца, показва проект за изменение и допълнение на Закона за подготовка на населението за отбрана, публикуван във вторник от Министерството на народната отбрана, съобщава "Аджерпрес", цитирана от news.bg.

Предложените законодателни решения осигуряват съгласуваност и съответствие на съдържанието на закона с разпоредбите на току-що влезлите в сила нормативни актове в областта на отбраната и националната сигурност, посочва цитираният източник.

"Една от най-важните разпоредби е добавянето на нова категория кадрови военнослужещи доброволци в структурите на Министерството на народната отбрана, както и създаването на нормативна уредба за участието им в начална военна подготовка. Така в мирно време румънски граждани, мъже и жени, с постоянно пребиваване в Румъния, на възраст между 18 и 35 години, които не са изпълнявали активна военна служба или в резерв, ще могат да поискат участие по програма от Министерството на националната отбрана, на доброволни начала, за начална военна подготовка с продължителност до четири месеца, като военен доброволец на активна служба".

Въвеждането на тази концепция, казват от Министерството на народната отбрана, предвижда увеличаване на броя и качеството на мобилизационния резерв, който прогресивно намалява в резултат на спирането от 1 януари 2007 г. на задължителната военна служба в мирно време.

В резултат на това румънските граждани, които след приемането на нормативния акт ще изпълняват военната служба като доброволци на действителна служба, могат да представляват важен източник за попълване на мобилизационния резерв на румънската армия.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама