Мехмед Дикме: След войната цената на килограм хляб няма да пада под 3 лв.

04.05.2022 / 21:25 5

Снимка Булфото, архив

Бившият земеделски министър стресна с цената на хляба: 

"Най-жалкото е, че българското правителство не може да осъзнае, че сме на прага на продоволствена криза. За 2 месеца не са предприети никакви мерки. Правителството беше решило да купи зърно от стара реколта, аз бях против това, след един месец започва жътвата, не е купен и 1 кг.

Държавата може да създаде спънки, но не може да ограничи износа", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред Bulgaria ON AIR.
Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата. От днес вече трудно се намира хляба на цена под 2 лв.

Той е категоричен, че никой производител няма да се съгласи да продаде на държавата зърното си на цена от 600 лв., след като на пристанището в Бургас пшеницата се товари на 670 лв. на тон.

"Очакваната нова реколта зърно е около 7 млн. тона. Вероятно 5-6 тона ще бъдат изнесени и догодина по това време България може да изпитва недостиг", прогнозира Дикме.

Според него държавата не може да си позволи да изкупи и съхранява зърното на складове, защото няма такива. Затова препоръча изкупуване и плащане на наем на зърнопроизводителите, които да го съхраняват.

Дикме очаква хлябът да продължи да поскъпва.

"Цената на килограм хляб няма да бъде под 3 лв. Очаквам скоро да има увеличение на цената и последващо увеличение. Но зърнопроизводителите нямат вина, те не са спекуланти. Те миналата година торяха с торове за 500 лв. на тон, сега - с 2000 лв., горивото от 1,50 лв. вече е 3,50. Себестойността е различна", заяви бившият земеделски министър.

И препоръча на управляващите да помогнат адекватно на социално слабите.

"За богатия и 20 лв. да стане хлябът, няма да му е проблем, но за бедния хляб от 3 лв. и кисело мляко от 2 лв. ще е проблем. В бюджета има много повече приходи от ДДС. От всяка бутилка олио хазната прибира по 1 лв. Пари има, държавата трябва да знае как да ги разпредели правилно", подчерта Дикме.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
krasko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
Който иска наистина хубав хляб да ми заповяда на гости в Тайланд..произвеждам дневно по 20-25 хляба за "наши хора". Перфектно брашно, течна мая и супер технология..Иначе тайландците хляб не ядат. Чичкото, ако искаш хубав хляб се разкарай до Родопите, фантастичен е. Мистър Бийн, във Виница доста отдавна не правят оня страхотен хляб..откакто ги купиха турците..вече е турски бизнес, ако не знаеш. Има един на Добруджански майстори мисля..става. Бон апетит !!!
2
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 160503 | Одобрение: 31563
Има все още. И е много вкусен, но правят по малко. Не е като едно време...
0
5
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134322 | Одобрение: -1898
Що,на фурната във Виница има селски.
2
4
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Истински хляб не съм ял от 2000 когато спрях да пътувам
Истината преди всичко
1
6
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134322 | Одобрение: -1898
Ме'емед в Германско,Гръцко и навсякъде истинския хляб е поне 5€ за кило. А това дето ни го продават за хляб тук.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама