Мехмет Али Агджа е арестуван във Ватикана!

27.12.2014 / 21:05 1

Извършителят на неуспешния атентат срещу папа Йоан Павел II Мехмет Али Агджа е положил цветя на гроба на папата във Ватикана, предаде Интерфакс, позовавайки се на местни медии. Агджа е поставил два букета с бели рози на гроба на папа Йоан Павел II. Италиански полицаи са задържали Агджа и са го отвели в полицейски участък за разпит. Пред полицаите той е заявил, че е „изпитал необходимост да направи този жест”, пише "Блиц". 

„Тук съм заради 31-вата годишнина от 27 декември 1983 г., когато се срещнах с Йоан-Павел II в затвора „Ребибия”, e казал Агджа пред агенция "Андроконос". Покойният вече папа, днес светец, оцеля в атентата, а Агджа бе задържан и осъден на доживотен затвор в Италия. По молба на Йоан-Павел II през 2000 г. бе помилван от президента Карло Чампи. Агджа набеди в съучастие българина Сергей Антонов и роди "българската връзка" в покушението, която бе отречена. След освобождаването му от италиански затвор турчинът бе върнат в родината му, където бе пратен зад решетките за убийство. През 2010 г. бе освободен.

Вчера Агджа положи бели рози на гроба на Йоан-Павел II в катедралата „Свети Петър”. „Хиляди благодарности. Това е чудото, което продължава. Мистерията на Фатима. Да живее Исус”, обяви Агджа. Малко след това бе отведен за разпит. По-късно бил откаран в агенцията за специални разследвания и можело да бъде експулсиран от Италия.

„Аднкронос” пише, че Агджа се появил в централата на агенцията вчера сутринта и се представил за Мустафа Демирбаг, адвокат на „Сивите вълци” - крайнодясната младежка организация, в която Агджа членуваше през 1981 г. Помолил да бъде придружен при покупката на цветя и до катедралата „Свети Петър”. Наел такси и при пристигането се разкрил. Наредил се с придружителите си на опашка, като никой не го разпознал. Пред входа казал на охраняващите полицаи, че иска среща с папа Франциск. Въпреки странното му поведение, му било разрешено да сложи цветята на гроба на Йоан-Павел II. Преди това обяснил пред „Аднкронос”, че вчера избрал нейни представители да го съпровождат, защото през 1981 г. агенцията била първата, публикувала неговата снимка с насочения му към папата пистолет. „Имах нужда да направя този жест. Щастлив съм да се върна на площада, мястото на християнското чудо. Да живее Исус, единственият спасител на човечеството!”, обяснил Агджа на полицаите.

Поисканата вчера среща с Франциск му бе отказана. Говорителят на папата Федерико Ломбарди обясни, че полагането на цветята е достатъчно. Медии съобщиха, че те скоро след това били махнати от гроба. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Кубрат (преди 8 години)
Рейтинг: 272 | Одобрение: 42
Не вярвам аз на вълци.. АМИН и нека ХРИСТОС бди над правдните и аз ще бдя над това амин...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама