Менда Стоянова отговори за 16-те милиарда - скандалът ще взриви комисията!

11.02.2015 / 14:36 9

Народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова отговори на атаката на Румен Гечев от БСП, който по-рано днес алармира, че "управляващите загробват България със заем от 16 млрд. лева зад гърба на парламента". Шефката на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание обясни, че голяма част от парите отиват за рефинансиране на стари дългове, пише "Блиц". 

"Това, което господин Гечев твърди, категорично не е вярно. Начинът, по който се иска ратификацията, е същият, по който са се искали ратификациите и досега. Тези 16 милиарда лева, за които той говори, се отнасят за тригодишен период. 14 милиарда от тях са необходими, за да се рефинансират стари дългове. Т.е. част от тези 23 милиарда, за които той говореше като натрупани досега. Само 4 милиарда от тях са за финансиране на дефицитите. Така, както са предвидени в 2015, 2016 и 2017 година. Дългът не ражда дефицит. Дългът е начин да се финансира дефицит. А колко е дефицитът, е записано в Закона за държавния бюджет за 2015 година. А колко правителството предвижда да бъде дефицитът за 2016 и 2017 година, е записано в тригодишната програма на правителството", заяви Стоянова.

Очаква се истинският скандал да се разгори в зала "Изток" след 16.15 часа днес. Тогава депутатите на БСП ще се сблъскат челно с тези на ГЕРБ по време на заседанието на бюджетната комисия, като двете страни ще си кажат очи в очи аргументите, част от които вече наелектризираха обстановката. 

"Това е нов инструмент. Програма за финансиране с външен дълг. Нов инструмент за 3 години, който се използва за първи път, чието нормативно основание се намира в Закона за държавния бюджет и който е инструмент на Европейската комисия. Това, че го гледаме днес по спешност - няма спешност. Просто колегите ще могат да зададат днес абсолютно всички въпроси", добави Менда Стоянова. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
6
Варна (преди 6 години)
Рейтинг: 85665 | Одобрение: 38070
8-те милиарда които останаха от омразната тройна коалиция ги изяде още Дянков под формата на пица.
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
2
10
Уйо (преди 6 години)
Рейтинг: 37724 | Одобрение: 8024
Когато не се взема заем - защо не вземаме. Когато се взема - защо вземаме? Явно самите не знаем какво искаме, от което следва, че нито БСП, нито ГЕРБ знаят какво искат.
11
2
zakluch (преди 6 години)
Рейтинг: 30873 | Одобрение: 5693
РАЗБОЙНИЦИ, колко поколения искате да оправите? За сметка на простолюдието?
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама