Месото от български "черен ангел" е по-полезно от зехтин, посочи експерт

01.09.2024 / 11:21 2

Кадър Нова

Причината е във високото ниво на Омега-3 мастни киселини, обяснява свинепроизводителят

Свиневъдството в България е на прага на значителна промяна, благодарение на успешното създаване на новата порода прасета „черен ангел“, предаде Нова, цитира Дунав мост. Този иновативен експеримент, проведен в сътрудничество между водещи университети и частни фермери, цели да възстанови популацията на традиционната източно-балканска свиня, като същевременно предложи на пазара месо с уникални вкусови и здравословни качества.

Популацията на свине в страната, която беше силно засегната през 2019 година от африканската чума, е възстановена до нивата отпреди кризата. Въпреки това, по-голямата част от свинското месо, което се консумира в България, все още е вносно. Създаването на „черен ангел“ обаче може да промени този негативен тренд и да допринесе за засилване на вътрешното производство.

„Черен ангел“ е кръстоска, която запазва гени от изчезващата източно-балканска свиня – порода с повече от 2000 години история. Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите и директор на Свинекомплекс "Голямо Враново /Русенско/, подчертава важността на този проект: „Създадохме една асоциация за развъждане и възстановяване на традиционни породи, в която наши партньори са Тракийският университет от Стара Загора, Университетът за хранителни технологии в Пловдив и много известни частни фермери, които развиват пасищно животновъдство“.

Новата порода не само запазва традициите, но и предлага месо с изключителни качества, сравними по здравословна стойност дори с тази на зехтина. Според създателите на „черен ангел“, месото съдържа високо количество омега мазнини, които го правят особено полезно за консумация. „Всички, които са го пробвали, и проф. Ярков, и проф. Балев, казват, че наистина са уникални вкусовите качества. Ще продължаваме и ще развиваме тази линия“, заяви пред NOVA Димитров.

Въпреки напредъка в свиневъдството, пазарът все още е залят с евтини разфасовки вносно месо, което често е обозначено като българско, поради последната манипулация, извършена в България. Това е проблем, който българските производители се стремят да преодолеят чрез повишаване на собственото производство и предлагането на качествени продукти.

„В България произвеждаме само 30% от нуждите на страната. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце, да произвеждаме повече и да изнасяме. Ние го имаме този потенциал, имаме ресурс от страна на суровини, все още имаме хора, на които им се работи. За да оцелеем, трябва да произвеждаме, а не да внасяме“, категоричен е Димитров.

От бранша обещават, че цените на свинското месо няма да се повишават, благодарение на добрата реколта на пшеница и ечемик и овладяната инфлация. „Няма причина да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно. От наша гледна точка на производителите, няма да ги вдигаме. Общо взето моята прогноза е, че няма да се вдигат цените и така ще се задържи и до Коледа“, добави той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 374772 | Одобрение: 63227
Да заколят шопар Пеевски и останалите сФини в Парламента.....Ще има по пържола на всички пенсионери да кусат месце....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
kjk (преди 2 седмици)
Рейтинг: 75530 | Одобрение: 9570
За съжаление у нас спекулативното увеличение на цените е най голямо!!!;)Гняв8-) Търговците печелят повече от производителите!!!;)Болест;)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама