"Между редовете": Помните ли каква беше НР България?

17.02.2019 / 08:20 8

mejdu-redovete.com

Сега ще ви напиша каква беше Народна Република България за 99,9% от народа.

Останалият 0,1% бяха в Белене!

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най-доброто образование, и то без пари.

НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!

НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!

НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!

НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.

НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99,9% от хората, НО всички вие можете да си обясните какво е сега!!!

Христо Армейков, публикация в социалната мрежа

……

Коментар на редактора: В текста липсват всички негативни страни на родния социализъм, а те са много.

Чакане на ред за закупуване на кола с предварителна вноска, по която държавата не начисляваше лихва, въпреки че оперираше с парите близо 10 години.

Ергенски данък за семейства, които две години след брака не бяха успели да създадат поколение по здравословни причини. Беше унизително, като клеймо за второ качество човек.

Градското жителство беше задължително, ако искаш да работиш в голям град. Можеше да стане по два начина: чрез брак и петгодишен трудов договор в предприятие с тежко производство, в условията на токсични изпарения.

Много селски тарикати станаха столичани в повече, успявайки да излъжат някоя софиянка и да я омъжат за себе си.

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.СОМ

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
17
12
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 113051 | Одобрение: 5876
Другарю, Господин Софиянецо, Редакторе на 2 туби бензин от София, добавил тая простотия към хубавата статия.....Това което го пише в статията е вярно, но няма как да го знаеш, щото си бил в ташаците на селския дебил баща си, излъгал софийската курва, майка ти.......Няма как да знаеш, че в София и другите големи градове имаше нужда от адвокати, лекари, фармацевти и дори беше голям глад за ватмани, затова се предлагаха тези позиции срещу 5 години прихождане.....! А сигурно си един от тия плачещи за ергенския данък, щото не ти е ставал, а жена ти е била толкова грозна, че и съседа не е искал.......Виж какво бе, гробарско хюмне, я си затварай плювалника, че смърди на гробарски кенеф.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
8
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 43079 | Одобрение: 9634
Да, ама снимката е от НР Русия! Ухилен
30
8
12321 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 7604 | Одобрение: 2929
И педерастите бяха по-малко. Всички ги знаехме - Мариуса, Ивоната... Тоз стефан не бях го чувал...
16
28
стефан (преди 9 месеца)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Страхът - да не те разберат неправилно. Трябва да се мисли и говори съгласно партийната линия - която никой не знаеше точно каква е. Свободата - на управляващите да се разпореждат с тебе, твоето имущество ... И не бива да си недоволен. Лъжата - дори е когато по-добре да се каже истината, по навик ни лъжеха. Чернобил. Дивият, животински страх на група дъртаци начело на държавата някой да не ги измести. За всеки случай всеки по умен се репресираше. Цензура, достигаща до абсурдни величини. Узнахме че американците имат совалка едва когато по телевизията злорадстваха от катастрофата на една от тях.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама