Мигрантите в България се оплакват от тормоз и насилие по границите

20.11.2016 / 03:50 9

Бтв

Десетки сигнали за тормоз, ограбване, насилие и унизително отношение от страна на полицаи към бежанците, които пресичат границата, идват от мигрантите в България.

Почти всеки чужденец, настанен в бежанския център в столичния кв. „Овча купел”, разказва за насилие и грабежи, на които е бил подложен в опита си да достигне до убежище у нас.

Тези истории се потвърждават и от независимото системно наблюдение на границата ни.

мигранти

Снимка: bTV

Само за пет месеца – от май до септември тази година, са получени 33 сигнала за ограбване, физическо насилие или унизително отношение от страна на полицейски служители.

Тези над 30 сигнала обаче обхващат не 30, а над 600 конкретни случая. Те са за изземване на парите и вещите, дори храната на бежанците. В половината от докладваните случаи имало и физическо насилие.

мигранти, графики

Снимка: bTV

Не са малко и случаите на нехуманно и унизително отношение, в това число дори и събличане по бельо и сплашване с кучета.

От Българския хелзински комитет призовават властите да разследват тези случаи. Независимото им наблюдение на границата показва, че държавата третира по еднакъв начин икономическите мигранти и бежанците, и се прилага практика на безразборно отблъскване.

мигранти

Снимка: bTV

Потърсихме и позицията на МВР, но не получихме отговор. В началото на месеца международната платформа за разследваща журналистика "Интерсепт" публикува разследване по темата. Пред тях ресорният зам.-министър Филип Гунев казва, че полицейски кучета се използват освен за проследяване на нарушители по границата и за да ги атакуват.

мигранти

Снимка: bTV

На въпрос за насилието над мигранти Гунев отговаря "Това е стандартна полицейска процедура." В интервю пред международния екип той признава, че между 10% и 20% от полицаите по границата ни може да се замесени в канал за трафик на бежанци, но МВР няма времето и ресурсите да се справи с проблема.

Всички сигнали са предадени на компетентните органи и по някои от тях вече тече разследване.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
1
khm (преди 3 години)
Рейтинг: 43087 | Одобрение: 16252
Да го духат от БХК!!! Когато започнат да си прибират при тях абсолютно всеки един от тия боклуци, да си го настаняват ТАМ и да си го издържат със собствени средства, тогава ще имат право на изисквания! На тия паразити не им ли увряха тъпите чутури, че не ги щем тук! Пет пари не давам, че търпели унизително отношение и бой, никой не ги е канил да идват!
10
1
caisa (преди 3 години)
Рейтинг: 8113 | Одобрение: 1633
Като са недоволни да не идват тук,никой не ги е канил в страната ни.
НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪВРЕМЕННИ ДЕТСКИ СТИХЧЕТА

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама