Мика Зайкова: На фона на сериозна икономическа криза НСИ твърди, че доходите ни са се увеличили и дори можем да пестим по 300 лева на месец

21.08.2020 / 22:42 4

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg 

Кадър 7/8 тв

Имаме ръст на дохода на глава от населението 9,7% повече през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. 1698 лева е дохода на глава от населението, а разхода 1334 лева, т.е. ние можем да си спестяваме по повече от 300 левеа на месец. Това сочат данните на НСИ. Същевременно 37% от фирмите у нас спряха да работят с настъпване на извънредното положение. 48% от останалите фирми намалиха работата си, защото нямаха поръчки и намалиха работното време. Това са данни на БСК. 

Това коментира в ефира на 7/8 тв Мика Зайкова.

От мерките на държавата се възползваха едва 8% от фирмите в първия момент на кризата. Едва днес първите пари от 60 на 40 за 285 фирми по данни на НСИ тръгват едва днес, допълни тя. А фирмите, които взеха малкото пари от  държавата, всъщност не са в реалната икономика, посочи Зайкова.

И на фона на тази криза, в която толкова много фирми не работят, хората не получават пари, изведнъж НСИ твърди, че доходите ни са се повишили. Единствената страна, която не е подпомогнала пряко нито населението, нито бизнеса, се нарича България, посочи Зайкова.

Най-голямата подигравка, най-големия цинизъм, което съм виждала в живота си,е онова, което  направиха с линията на бедността. Това е огромна подигравка с бедните. От 2019 г. вкараха европейския стандарт. Министърката на труда ще определя линията на бедност за 2021 г. според възможностите на бюджета. Изчислих, че прага на бедност трябва да е 419 лева. Това обаче означава, че много хора ще паднат под прага на бедност, които ще трябва да бъдат подпомагани. Сега средната пенсия се оказва, че е по-малка от прага на бедността, коментира Зайкова.

 

 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
читател (преди 2 години)
Рейтинг: 1731 | Одобрение: 366
Поклон пред тази възрастна жена, която превъзхожда интелектуално цялата герберастка пасмина.
5
0
гарфилд (преди 2 години)
Рейтинг: 44268 | Одобрение: 14993
Стъкмистиката на Падишаха,дето се хвали с кредитния рейтинг.Лъже и сам си вярва,дивака.
4
0
на светло (преди 2 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
Зайкова за пореден път ги разби................
за сега - добре!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама