Министър Шишков: Водопроводните мрежи са изключително остарели

03.12.2022 / 15:57 5

кадър БНТ

Целият ВиК сектор има проблеми. Това каза в предаването на Радио "Фокус" служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков относно проблемите, които има ВиК дружеството в Пловдив.  

"По принцип целият ВиК сектор, не само в Пловдив, навсякъде има проблеми, защото водопроводните мрежи са изключително остарели и затова, за което си говорихме – че трябва да има цена на водата, която да е регулирана, е много добре и то е изключително важно, защото това е социалната поносимост, която може да поеме населението в България. 

Проблемът обаче е, че мрежата ни е толкова зле, че ако ВиК дружествата трябва да инвестират и да подменят почти цялата мрежа, ако трябва да намалят всичките тези загуби, които също би трябвало да се реши и този проблем, защото водата е изключително важен ресурс, който ние пилеем според мен доста безотговорно, в един момент цената на водата ще стане непоносимо висока. 

Т.е. държавата трябва да инвестира под някаква форма и да намери начин да инвестира, както инвестираме в пътищата, така да инвестираме и във ВиК сектора изцяло, за да може да се подобрят изключително. Иначе винаги шефовете на ВиК-тата, каквито и да са, ще бъдат виновни, защото никога няма да имаме добро качество на водопроводната мрежа, поради тази причина, че няма как да се дадат много пари от едно ВиК дружество", каза той.

Шишков обясни, че "ВиК Холдинг" се нуждае от промени в начина, по който оперира, защото към този момент функционира единствено като банка, която дава кредити, а с не инвестира в изграждане на водната инфраструктура. 

"Имайте предвид, че има създаден преди години "ВиК Холдинг“, но той на практика оперира като банка. Т.е. той може да им даде пари, но тези пари са кредити, те трябва да се върнат. Така че в рамките на "ВиК Холдинга“ според мен държавата трябва да направи промяна във философията и да може наистина да се инвестира, да бъде не само като банка, а наистина за важните неща трябва да се намери начин и механизъм държавата да инвестира, защото критичните точки в България са с водата и проблемите са страшно много. Ние някак си като че ли не ги виждаме, защото те са под земята. Пътищата…", обясни служебният министър.
  За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
cron1 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 44995 | Одобрение: 1645
Ми какво чакате, бе цървул - подменете ги!Гняв
Марио Кроненберг
4
0
Нане (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24049 | Одобрение: 4189
Тоя вчера е кацнал с ракета от сириус
4
0
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 109829 | Одобрение: -781
Какви хотели бре,те изкупиха Дубай!?!
4
0
dodo (преди 3 месеца)
Рейтинг: 11025 | Одобрение: 1995
Ако бяха подменени тръбите  нямаше да могат ВиК шефовете да си построят хотели
3
1
гарфилд (преди 3 месеца)
Рейтинг: 44563 | Одобрение: 15058
Браво бе,Змейо.Ти откри,топлата вода.Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама