Министерският съвет отпусна 3 милиона лева за спасяването на кораба "Вера Су"

13.10.2021 / 19:09 9

Снимка: Булфото

Министерският съвет (МС) е одобрил разход от 3 млн. лв. за снемане на заседнал кораб. Това показа справка на "Флагман" в Информационната система за правна информация на сайта на правителството. Разходът е приет с Постановление №325 от 8 октомври.

Средствата следва да се приведат "по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2021 г. за нуждите на Изпълнителна агенция "Морска администрация" в размер до 3 000 000 лв. за финансиране на операция за снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България".

МС възлага на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" да предприеме необходимите мерки, включително за подписване на договор за снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България, по правилата на BIMCO Wreckhire Agreement и при съобразяване на добрата морска практика и спазване на всички задължения, произтичащи за Република България от относимите към случая международни конвенции, по които е страна, се посочва още в документа.

От него става ясно и че са одобрени съответни доклади на министъра на транспорта и на министъра на околната среда и водите.

Припомняме, че на 20 септември край Камен бряг заседна корабът "Вера Су" с около 3000 тона азотен тор на борда. Кризисната ситуация доведе до уволнението на шефа на "Морска администрация" Живко Петров. Постът му зае Венцислав Иванов.

Към ден днешен "Вера Су" все още е заседнал. Вероятно отпуснатите от правителството до 3 млн. лв. са именно за него.

Любопитен момент е, че за постановлението на Министерския съвет до момента не е официално съобщавано. След запитване на "Флагман", от пресцентъра на МС заявиха, че то е прието неприсъствено на 8 октомври. 

Вчера от Министерството на транспорта пък информираха, че "застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг т/к Вера Су поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна".

Това съобщил ресорният министър Христо Алексиев на видеоконферентно заседание с представители на ИА "Морска администрация" и членове на местния щаб.

"От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове", отчел по време на срещата изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов.

Той добавил, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

"Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове", обяснил министър Алексиев, което показвало, че координираните действия на българските институции са най-правилното решение в този момент.

"Искам да благодаря на всички участници до момента в спасителната акция и още веднъж да подчертая, че няма забавяне от страна на българската държава. Работата, която се свърши в рамките на тези 3 дни, е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация", пояснил той.

Оттук нататък предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен. По време на видеоконферентното заседание се обсъдиха всички възможни сценарии на бъдещи действия спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава, посочиха още от пресцентъра на Министерството на транспорта вчера.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
6
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 33310 | Одобрение: -18135
над калинките на буци има нови управляващи, това са зеления чорап като главен виновник, който е назначил премиера янев и министъра на транспорта, тези тримцата са пряко отговорни за случващото се и най вече за бездействието на всички.
3
0
Нане (преди 1 седмица)
Рейтинг: 8582 | Одобрение: 1222
На буци калинките от панчеревската морска администрация я докараха до тук
0
3
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 33310 | Одобрение: -18135
Нямаше проблеми с изследванията на водата, така че няма за какво да идва ;) просто промивката беше голяма, а ти я обичаш и то много, като наркоманче си на тая тема... 
1
1
ИСТИНСКИ РЕАЛИСТ (преди 1 седмица)
Рейтинг: 439 | Одобрение: 59
мангалите от максуда и камИнар щяха да го спасят безплатно
АЗ МОГА
0
5
Rakita (преди 1 седмица)
Рейтинг: 97 | Одобрение: -38
Така е за жалост в нашата мила родина.Без умието всеки ден ни отнема от нещо,докато еди ден ни сасипе!Господата управляващи се изпокриха като мишки с надеждата кораба сам да се спаси!Така и сега се крият когато ценити на всичко скочиха до ,,небето"Надявай се народе на по добър живот!
докога
6
2
ас (преди 1 седмица)
Рейтинг: 77139 | Одобрение: 17244
пра както боико борисов лично отиде още на същия ден и оправи спуканата траба във варненския канал ли?
1
10
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 33310 | Одобрение: -18135
Ако беше Бойко, в същия ден лично щеше да е на место и веднага щяха да вземат най правилните мерки Ухилен чичко на 14 да не забравиш да гласуваш за Бойко ;)
0
1
Чичкото (преди 1 седмица)
Рейтинг: 28207 | Одобрение: 2217
Малко позакъсняла реакция Имаше виц На нас винаги ни идват срахотни идеи но след после
Истината преди всичко
0
3
уйчо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 43801 | Одобрение: -5769
Перфектна операция. Браво на министъра.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама