Мистерия с палатката на Боян Петров! В доклада за издирването му има разминаване

18.05.2018 / 15:54 3

Индийската организация за планинарство и алпинизъм "Dream Wanderlust", която следеше отблизо операцията по издирването на Боян Петров при хималайския връх Шиша Пангма, публикува финалния доклад с хронология на спасителната операция. Тя приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след изчезването на българина. 

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет обаче - “Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров”, докладът повдигна нови въпросителни около съдбата на Боян, пише "Труд".

Хронологията по дни:

3 май: Боян е забелязан през телескопа на нивото на Лагер 3 от Базовия лагер.

5 май: Украински алпинист и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, пълна със сняг на Лагер 3. От тогава той е обявен за изчезнал. 

11 май: Започва операция за издирването му по въздух - с хеликоптери. Сутринта две машини на специализираната компания "Simrik Air" потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 мили от крайната цел.

12 май: Извършено е първото облитане по предполагаемия по маршрута на Боян Петров. Заради ново влошаване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат повторно излитане. До тук спасителната операция не дава никакви позитивни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен колега от Китай, продължават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян в близост до Лагер 2, но тя е празна. Остават на място да пренощуват.

13 май: Екипът достига Лагер 3 следобед, но не открива следи от българския алпинист

14 май: Поради лошо време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Следобед спасителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е открил Боян Петров. Те обаче успяват да намерят част от вещите и екипировката му. 

15 май: Хеликоптерите пак остават на земята заради влошената метеорологична обстановка. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в района на Лагер 3. 

16 май: Сутринта хеликоптерите извършват последната издирвателна операция и следобед се завръщат в Катманду. От Боян няма и следа. 

Постът с доклада на страницата на "Dream Wanderlust" във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2. Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират в хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от "Dream Wanderlust" посочват, че за да се изясни “мистерията с палатката” ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: “Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. “Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим”.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
екстрасенс (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
мисля,че е жив, от снимката му се усеща топлина, а не студенина, което е признак на живот. Някъде е паднал в пропаст, стои и чака, не може да се изкачи.
4
0
Аз (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За съжаление едва ли някога ще разберем истината. Разминаването в данните за палатката е сериозно (в Лагер 3, пълна / до Лагер 2, празна). И май така и не стана ясно как точно и къде са намерени нещата на Боян, при неколкодневното лошо време е логично те да са издухани от вятъра и затрупани със сняг...
5
0
Гогата (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Най-интересно е с нещата от екипировката...При тия ветрове там, как се задържаха върху снега ?
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама