Митрополит Николай: С призива за обединение папата се готви да посрещне Антихриста

06.05.2019 / 16:40 5

Снимка Булфото, архив

Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне. Това е заявил в днешната си тържествена литургия по случай Гергьовден Пловдивският митрополит Николай пред миряните в храма "Свети Георги", съобщава пловдивският сайт "Под тепето", цитиран от Дневник.Той говорил дълго за посещението на папа Франциск в България след литургия, която отслужил. Николай разкритикувал остро посещението и го обявил за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия. "Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него", каза митрополит Николай от олтара на "Свети Георги". Това е и позицията на Светия синод на православната църква още преди папската визита, макар запознати с уреждането на визитата да обясниха многократно, че папата, познавайки каноните, никога не е искал общо служение.


"Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е например т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината", казал митрополит Николай в обръщението си към хората.


"Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихристът, папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него", смята митрополит Николай и добавил: "Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен."


Митрополит Николай вижда и атака срещу православната църква в подготовката на папското пътуване и информациите в медиите. "Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност", коментирал владиката, цитиран от пловдивската медия.


Думите на митрополит Николай могат да бъдат свързани с поведението на папата, който многократно е призовавал за смирение на религиозните водачи, да даряват парите си за хората, за бедните, да се откажат от скъпи дарове и блага, от скъпи коли и луксозен живот. Под подобен знак минава и визитата му в София - той не спи в скъп хотел, а в нунциатурата, няма официални вечери, протоколът изрично изискал да няма нищо луксозно при посрещането му. В същото време скъпият часовник, за който и митрополит Николай споменава, както и колите, с които се движи владиката, често са привличали медийното и обществено внимание в България.
Въпреки становището на синода архиереите на православната църква и патриарх Неофит вчера посрещнаха сравнително радушно папа Франциск в София. Макар отново да отбелязаха, че няма как да имат общо служение, те изпратиха свой представител при официалното посрещане на папата, придружиха го в храм-паметник "Св. Александър Невски", за молитвата насаме в катедралата беше приготвен специален трон и килим за главата на Римокатолическата църква.
От синода ще изпратят и митрополит Антоний на събитието за мир, което папата организира довечера, като отново подчертаха, че той няма да участва в служения, но ще присъства.
А експерти коментираха пред "Дневник", че поведението на архиереите е сравнително по-гостоприемно от първоначално очакваното и всъщност това е бил най-благоприятният развой на събитията, който е можело да се иска.

В същото време митрополитите са свободни в думите и проповедите си, няма и изрично решение на висшия клир как да бъде приемана папската визита. Митрополит Николай пък често изпъква с алтернативни и понякога по-остри позиции.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
18
13
Бай Ландо (преди 1 месец)
Рейтинг: 312 | Одобрение: 102
Къде е Папата,къде си ти бе Николайчоуу..?
21
6
MrBean (преди 1 месец)
Рейтинг: 6311 | Одобрение: 1596
Аколко златни часовника има Папата? Антихрист е кой....айде че е празник...
16
1
NANSI (преди 1 месец)
Рейтинг: 2285 | Одобрение: 855
ТОЗИ ПЪТ СЪМ  СЪГЛАСЕН!!!
1
43
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 54058 | Одобрение: -54512
44
10
ПраБългарин (преди 1 месец)
Рейтинг: 4182 | Одобрение: 382
Еййй богу, точно пък ти ли се намери да го кажеш...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама