"Монитор": Между 60 и 70 опита за самоубийства във Варненско oт началото на годината

11.09.2019 / 14:12 3

Автор Добромир Радушев, "Монитор"; снимка Булфото

До момента във Варненско има между 60 и 70 опита за самоубийства, като от тях 2% са фатални. 70% от всички случаи са с жени, предаде "Монитор".


"Наскоро имахме смъртен случай на 76-годишна с трайни суицидни намерение, с депресия, която погълнала около 800 таблетки. За съжаление, въпреки диализата, не можахме да я спасим. Доста време е стояла в дома си и късно са я открили. Така, че имаме и неуспешни опити, но процентът е много малък.

Освен това, алкохолиците с хроничен алкохолизъм са много склони да правят опити за самоубийство с метилов алкохол" коментира по повод Световният ден за превенция на самоубийствата шефката на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, проф. д-р Снежа Златева.

„Инициативата за отбелязване на тази дата е на Световната здравна организация. Целта е повишаване на обществената информираност и създаване на политики за превенция. Тази борба, свързана със самоубийствата се прави, защото  поне в 80% от случаите могат да бъдат предотвратени.

В Клиниката по токсикология лекуваме опитите за самоубийство, които са най-вече с медикаменти, но заедно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради тази причина от 2009 година, осъзнавайки колко е сериозно положението, общинската дирекция „Превенции“ ни подпомага в превантивна програма, която се състои в това, че се консултират близките на пациентите в месеца след острото отравяне.

Обикновено това е периодът, в който човек, направил опит за самоубийство, е склонен да го повтори“, коментира специалистът. Всеки втори, направил опит за самоубийство във Варненско, е на възраст между 36 и 65 години. Непълнолетните са 9 %, а на възрастните хора над 65 г. - 11,4%.

Още по темата четете ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
3
уйчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 10360 | Одобрение: 1295
Новина от Петел за Струма: Извършена е незабавна проверка, като е обходено коритото на реката в пет участъка – от центъра на града срещу течението на реката до кв. "Мошино", съобщават от РИОСВ. Локализирано е мястото на заустване на замърсени води – бетонов колектор на левия бряг на реката, който е заустен след моста на кв. Мошино. При проверката е установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна. Пяната е по повърхността на водите в определен участък. Не е установена миризма на химикали или гнилостни процеси във всички проверени участъци. ОТ ЗАУСТЕНИЯ КОЛЕКТОР ИЗТИЧАЛА ВОДА С БЯЛА ПЯНА. НО НЕ МИРИШЕЛО.
5
1
горския (преди 5 месеца)
Рейтинг: 2854 | Одобрение: 1219
Къде е Колектора да похвали управлението, благодарение на което хората живеят охолно и щастливо в България ???

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама