Мощен отпор срещу перките в морето на дискусия във Варна

03.02.2024 / 18:51 8

снимки "Петел"

Не само огромна съпротива, но и много конкретни доводи срещу поставянето на ветрогенератори в морето, това показа среща-дискусия по въпроса във Варна. Форумът, организиран от депутата от БСП Борислав Гуцанов, събра представители на местната власт в Шабла, Каварна, Балчик и Созопол, хотелиери, рибари, бизнесмени и граждани от много места, където перките се посрещат с нежелание. Заедно с варненския народен представител, участие взе и колежката му Мая Димитрова, а също и представители на “Възраждане” и ИТН.

Още в началото Гуцанов заяви, че единственият начин поставянето на ветрогенератори да бъде избегнато, е законът за това, приет вече на първо четене, да бъде оттеглен. Той обясни, че никакви промени в него между първо и второ четене няма да спасят нито туризма, нито екологията Черноморието ни.

Рисковете бяха посочени в подробна разработка на Красимира Катенчарова от сдружение “Човек-Природа-Живот”. Тя подчерта, че твърденията, че ветрогенераторите произвеждат чиста и зелена енергия, е само половината истина. Самите турбини представляват заплаха за екологията в няколко аспекта - вредни нискочистотни вибрации, използване на дизел и огромно количество машинно масло за работата им. Самите перки са направени от матирал, който при изхвърляне - много по-често от декларираното, отделя силно токсичното вещество бисфенол A.

Тя отвори и друга тема, която беше спомената на няколко пъти в дискусията - дори и споменаването на ветротурбини сваля цената на съседните имоти, а направят ли се, въпросните губят 70-80% от първоначалната си стойност.

От името на хотелиерите от Златни пясъци и другите курорти Атанас Карагеоргиев остро нападна Министерството на туризма, което запази пълно мълчание по отношение на ветрогенераторите в морето. Той беше категоричен, че плановете за тях ще откажат много повече туристи от една мъртва крава в морето или една уловена в акваторията ни морска мина.

От своя страна рибарите, представени на срещата бяха категорични, че дори и навътре в морето перките ще повлияят на миграцията на рибите и това ще им донесе непоносими загуби.

Едно от най-впечатляващите изказвания беше на Стоянка Димитрова от Вълчи дол. Като гражданка, чийто имот е на по-малко от 500 метра от мястото, където трябва да се изгради ветрова турбина, тя започнала свое проучване как да спре поставянето. Нейните проучвания показали, че трябва да се направят 10-годишни замервания, за да се установи дали “перките” на определено място са ефективни. Това изискване не е спазено и само това е достатъчно да не се дават разрешения за изграждане на вятърните паркове, заяви тя.

Най-емоционално и остро беше изказването на Ивелин Михайлов от “Исторически парк”, който е едно от лицата на съпротивата срещу ветровите турбини. “Във Ветрино побеждаваме перките, не вярвайте, че няма как това да стане”, обърна се той към препълнената зала. Той предупреди варненци, че ако в морето пред града има ветрогенератори, цените на имотите ще паднат стремително. “Ние сме свързана система. Умрат ли хотелите - Варна умира. Умре ли риболовът - Варна умира”, коментира Михайлов.

Инициаторът на дискусията Борислав Гуцанов коментира, че целта ѝ не е политическа изгода ва БСП, а опазването на морето и поминъка на стотици хиляди българи. “Много по-лесно е за един депутат да си върши работата, когато види такава подкрепаи разбере, че не е сам”, сподели той. Гуцанов не изключи възможността да се стигне до протести, ако законът за ветрогенераторите в морето не бъде оттеглен, което според него е едниствения разумен ход в момента.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 128679 | Одобрение: 4734
Никакви перки  в морето. Достатъчно перковци ни управляват.
Всеки да си получи заслуженото !
0
9
cron1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 80244 | Одобрение: -8726
Продължавайте да подкрепяте тия убийци ТЕЦовете, ифиоти, вместо екологично чистата енергия! Пожелавам ви, децата ви да се разболеят от астма и емфизем! БолестГняв
Марио Кроненберг
6
1
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 340177 | Одобрение: 54627
След като виждаме как прехвалените "експерти" опикават и осират всичко в България е редно да повярваме на хората и техните желания, които не са свързани с вентилатори в морето....Толкова.....Да си ги монтират на задниците.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
2
kjk (преди 2 месеца)
Рейтинг: 37084 | Одобрение: 4244
Най-много да гледаме джулая през вентилаторните перки!!!:devil::woot:АнгелчеУхиленУхиленУхилен
2
5
cron1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 80244 | Одобрение: -8726
Те, БСП, Няма такава партия и израждане, са против всички и против всичко! Нищо ново под слънцето! :dizzy:БолестГняв
Марио Кроненберг
2
5
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 134883 | Одобрение: -1917
Като гледам снимките започвам да се съмнявам в поредната димна завеса.Сами некомпетентни лица виждам +политици=гаранция за далавера...Има някакъв проблем ,но едва ли са перките в морето.Гнойта ще избие скоро и на друго място. 
3
5
MrVain (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2075 | Одобрение: -450
Къде точно бяха експертите на тази среща? Фейсбук лелки и дядовци. Един млад човек няма. Тия след 15-20 години ще са в гроба, ама им се дава да изказват мнения и да  взимат решения.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама