Мост във Варненско се показа след десетки години под водата

02.12.2019 / 11:28 1

Снимка: “Нова Варна”

Старият мост над река Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като през ноември са се показали и арките му, съобщава "Нова Варна".


Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”.

“Нова Варна” потърси за информация живеещи в района. Те споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много, а за последно са го виждали като деца. Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката.

В мрежата се появиха множество коментари, снимки и предположения какво се случва с язовира и защо. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, с които “Нова Варна” се свърза, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

След отправено запитване на 18 ноември какъв е обемът и дали е изпуснат от Дирекцията отговориха следното:

Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³. Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир “Цонево” е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира  е “Георги Трайков”. В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали.

Язовир “Цонево” се експлоатира от “Напоителни системи” ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Sand (преди 6 месеца)
Рейтинг: 14195 | Одобрение: 5030
Появането на моста да не е бръкнало в гъза на комунистическите свине ,които са го потопили ? А ми правете си изводите , скоро всички комунистически свине , ще умрете и изчезнете безследно . Със дечицата и внучетата по списък мамицата ви мръсна и недоразвита .

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама