php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Мост във Варненско се показа след десетки години под водата

02.12.2019 / 11:28 1

Снимка: “Нова Варна”

Старият мост над река Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като през ноември са се показали и арките му, съобщава "Нова Варна".


Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”.

“Нова Варна” потърси за информация живеещи в района. Те споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много, а за последно са го виждали като деца. Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката.

В мрежата се появиха множество коментари, снимки и предположения какво се случва с язовира и защо. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, с които “Нова Варна” се свърза, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

След отправено запитване на 18 ноември какъв е обемът и дали е изпуснат от Дирекцията отговориха следното:

Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³. Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир “Цонево” е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира  е “Георги Трайков”. В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали.

Язовир “Цонево” се експлоатира от “Напоителни системи” ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
6
Sand (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13800 | Одобрение: 4635
Появането на моста да не е бръкнало в гъза на комунистическите свине ,които са го потопили ? А ми правете си изводите , скоро всички комунистически свине , ще умрете и изчезнете безследно . Със дечицата и внучетата по списък мамицата ви мръсна и недоразвита .

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik