Мутафчийски в "Панорама": Нужни са нови, още по-строги мерки

10.04.2020 / 22:20 2

БНТ

"Смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки, абсолютно задължително носене на маски и по-строг контрол за движение на тумби на улиците", отсече той.

В студиото на "Панорама" ген. Мутафчийски каза, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. "Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни".

Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме на път сами да провалим всичко, предупреди генералът.

Той обясни, че са се появили много хора, които са отправяли грешни послания. Няма единност в обществото, смята Мутафчийски.

Според него досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процента на заразени, за да може здравната система да поеме болните.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Нямаме нито един пациент, който да е оставен извън болницата.

При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави, кой да бъде интубиран и кой - не. Според ген. Мутафчийски такива неща в цивилния живот не бива да се случват и именно това е била целта на взетите мерки.

Тестовете със сигурност няма да решат проблема, смята Мутафчийски. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече вървят научни съобщения за резаразяване на хора, изградили имунитет.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Всъщност от Корея и от Китай все повече има съобщения за такива резаразявания.

Генералът обясни, че все още не е ясно как ще се държи COVID-19 при по-топло и сухо време. Топлото и влажно време не му влияят съществено.

С PCR тестовете трябва да се намерят болните хора, на първа линия сега, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болницата. След като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Има голяма надежда и ние показахме на света, колкото и претенциозно да звучи, че може да се справи една малка държава, която има ограничен ресурс.

Според него ние сме царе на изключенията, до такава степен, че правилата стават изключение. С напредване на времето и особено във връзка с предстоящите празници, смята, че би трябвало да се предложат по-строги мерки.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора.

Генералът заяви, че ще предложи това на правителството.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
MrVain (преди 1 годинa)
Рейтинг: 957 | Одобрение: 162
Писна ми на фуя от  този кретен, честно.  Къде е това дживение на улицете ?! Да ми покаше видео и тогава ще му повярвам. Хората излизат да пазаруват, на работа, прибират се. Ако искат да стоим вкъщи 24/7 да почнат да плащат.
2
5
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 225156 | Одобрение: 20631
Чобан Ген. Мутафчийски : задължително разстояние между овцете - 5 метра....Нарушилите дистанция овце, на ченгела.....да дойдат танковете....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама