Музикаутор: Край на безплатното Дунавско хоро по площадите на Нова година

30.12.2022 / 12:40 15

снимка Булфото, архив

България посреща Нова година с Дунавско хоро. То звучи по градските площади всяка година точно в полунощ. Оказва се обаче, че то вече е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им. Това посочиха от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права „Музикаутор“. 

„Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър“, се казва в позицията, публикувана на сайта на организацията.

„Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им“, се казва още в нея, пише debati.bg.

„Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд“, посочват от „Музикаутор“.

„Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които „Музикаутор“ представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

„Музикаутор“ напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 328257 | Одобрение: 51237
Илиев не го е направил за пари и ако разбере, че са се появили тези лешояди, ще се завърти в гроба от възмущение, вярвайте......А за Дунавското не се притеснявайте....Имам апартамент срещу шадравана и ще изкарам тонколони по 300 вата точно в 12.00.....Ако някой от МузикаКУР се появи, ще ги чакам с помпа 12 калибър, заредена с патрони за едър рогат добитък.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 149104 | Одобрение: 28879
Ами как...НИКАК!!!...Намусен
2
0
zaza (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11578 | Одобрение: 2938
Алчни и зли кръвопийци винаги ще има! Въпроса е как държавата и институциите и бранят обществения интерес,култура,ценности  от кръвопийците!
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
2
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Алчността която вкараха тиквата и крадлива дружина вече дава своите плодове.Хората пощуряха за пари.А истински великите ни композитори ,художници и банкери преди 1944г. са подарявали творби ,картини и згради да държавата България.След тиквата и комунистическите набези вече нищо не е нормално и тотално се загуби ценностната система между хората.
6
1
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51787 | Одобрение: 16847
А как стоят нещата с химна?:errm:Да еВа,тая простотия,с Дунавското хоро.
7
1
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88375 | Одобрение: 130
Сигурно някой наследник се е появил, някой му е подшушнал, че може да изкара пари. А освен Мюзикаутр е задължително да имаш договор и с Профон, който "защитава" правата на изпълнителите. И те ще кацнат.
8
0
gospodin (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3018 | Одобрение: -27
лицензния трол "мюзикаутор" иска пари...
9
0
Голям праз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33804 | Одобрение: 5509
Тук в мен възникна един много важен въпрос: АКО  ИСКАМ ДА СИ ПУСНА ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ЛИ ДА СЪМ ПЛАТИЛ НЯКАКЪВ ЛИЦЕНЗ?!?!?!?!? И, ако не, как така са го пропуснали тези кавали( джендъри, педали и т.н.)?!?!?!?
11
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 149104 | Одобрение: 28879
Току виж се окаже, че и то е с авторски права и "Музикаутор" ни забранят и него да слушаме...Намусен
9
3
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 145419 | Одобрение: 22974
Ванка не съм запознат точно с тази организация ама има много такива подобни финансирани от сорос(и компания) които под предтекста че защитават народните цености или ощетени изпълнители за да унищожатат контролират и затриват културните цености изградили модерните европейски държави и се опитват да заместят културата и единството което изградиха европа с "нови" и "модерни" "цености" и религй.
9
0
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40888 | Одобрение: -397
Явно вече ще посрещаме новата година с ГАНКИНОТО, а не с ДУНАВСКОТО хоро. Какво да се прави като такива скапани са законите ни.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
9
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 149104 | Одобрение: 28879
Дико Илиев почина през 1984 г!... Какви права до 2056 г???? КОЙ ги е "узаконил"??? А за "Под игото" и "Отче наш" до коя година са авторските права? А за Деветата симфония или "Травиата"??? Някои хора май съвсем неправилно почнаха да се ебат...БолестГняв
9
2
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29519 | Одобрение: 5154
Тея дето натрапват подобни са се научили от атлантиците те от там са успели да откраднат на хората водата . Следва пасито да иска пари че уеднаквил зарядните за телефон
12
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44309 | Одобрение: 8754
Е такваз педерастия не бях чувал!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама