НАП-Варна: С надвнесения данък физическите лица могат да погасяват всякакви задължения

22.02.2021 / 14:52 0

Снимка Булфото

Важно съобщение дойде от НАП - Варна, което касае всички хора със задължения. От НАП Варна напомнят, че след въведения нов член-130а в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), в сила от началото на 2021 година, физическите лицата, посочили в годишната данъчна декларация надвнесени суми, имат възможност да заявят тази сума да послужи за погасяване на други задължения.

С направените промени е предвидена възможност да се посочи и какъв вид да са те – данъци, ДОО, ДЗПО или ЗО, както и задължения, подлежащи на принудително изпълнение. За да се възползват от тази възможност, физическите лица трябва да попълнят част IV на годишната данъчна декларация. С надвнесените суми гражданите могат да погасят както стари задължения, така също и бъдещи такива, пише Moreto.net.

От НАП Варна уточняват, че разпределението не може да надвишава сумата за възстановяване, както и че сумата не може да остане за следващи плащания, ако има наличие на задължения. В случай, че лицето не упражни това си право, сумата на надвнесения данък се възстановява по посочената сметка на титуляра.

В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, в случай че платците на доход са подали информация за техния размер.

Към момента НАП Варна е издала 77 691 персонални кода на граждани, като от началото на 2021 г. са издадени 1 553 нови персонални идентификационни кодове. С ПИК на НАП могат да се ползват, както е-услугите на Агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията и дрСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама