НАП Варна започна проверка на 93 фирми

13.09.2017 / 14:14 2

Илюстрация Булфото

Инспекторите по приходите от НАП Варна започнаха проверка на 93 фирми от обхвата на териториалната дирекция за скрито разпределение на печалби. 65 от проверяваните дружества осъществяват дейността си в морската столица, а други 6 на територията на област Добрич, съобщава “БНР”. Проверките на приходната агенция се извършват, тъй като данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой.

По време на проверките се изследва дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите в страната имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Броят на възложените проверки може да нарасне значително в близките месеци. Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите.

В най масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството- например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП. Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.

Нова Варна ©

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Ела във форума (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ето кой мизерник краде акумулаторите на хората ...Ама е съвестен - данък плаща!Ухилен
0
1
якошиба (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ТОВА КРИЯТ ДАНЪЦИ МАСОВО В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ А АЗ КАТО ОТИДА ДА ВЪРНА 2 АКУМУЛАТОРА НА ВТОРИЧНИ МИ УДЪРЖАТ ДИРЕКТНО 10% А ЗА ЛЮБИМИЯТ ВИ ДЯДО С ПУКАНКИТЕ ПРЕД ФЕСТИВАЛНИЯ ЩО НЕ ПИШЕТЕ СЕГА -ПО 1000ЛВ ЧИСТИ НА ДЕН ПРАВИ ЛЯТОТО И НИКАКЪВ КАСОВ АПАРАТ НЯМА И ДАНЪЦИ НЕ ПЛАША  НО ТОВА ЛЯТО ГО ЗАПЕЧАТАХА ДАНЪЧНИТЕ ОТ СОФИЯ ЗА 1 СЕДМИЦА И МУ НАПРАВИХА АКТ
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама