НАП нищи 37 кв. бунгало на Панов, не Цецо и Цецка

25.03.2019 / 09:56 4

Лавината от разкрития как видни представители на ГЕРБ в правителството и парламента са си купували луксозни апартаменти на занижени цени изобщо не трогна данъчните, но за сметка на това те затегнаха здраво примката около председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, пише Сега.Вече месеци наред той е обект на проверка за купено през 2013 г. бунгало от 37 кв. м с малко земя в местността Прибой край Варна. Там от години прокуратурата се явява съдружник в търговско дружество, което има за цел да строи почивни бази на бреговата ивица точно до гората на нос Галата. От него купуват имоти мнозина представители на съдебната власт, но никой не е бил разследван за цената. Точно за Лозан Панов обаче Националната агенция за приходите (НАП) реши, че идентични парцели с постройки се продавали на значително по-високи цени от тази, която той е декларирал, и го подложи на мащабна ревизия.

Заради този казус, както и заради 1500 евро приходи от наем, които данъчните вменяват на Панов, тъй като бил съсобственик с 1/6 в апартамента на майка си, сега той е обект на нова ревизия, научи "Сега". Тя е за 2012 г. и първоначално е била по общия ред, но на 6 март е трансформирана и вече се прави по правилата за "особени случаи", регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Това означава, че данъчните приемат по презумпция, че проверяваният укрива доходи и обръщат тежестта той да е длъжен да доказва приходите и разходите си, вместо те да търсят разминаване. Заради обърнатата тежест на доказване Панов ще трябва да докаже разходите си за 2012 г., като представи касовите си бележки за този период, включително за всички възможни дреболии. Под лупата ще бъдат гледани всичките му хонорари като лектор на семинари, както и командировки, пътувания, вечери и какво е пазарувал. 

В уведомлението, пратено от НАП на Панов, пише само, че е констатирано, че е укрил доходи. Няма данни какво точно е укрил. Интересен детайл е, че ревизията е наредена в деня, в който излезе интервюто на Панов в "Сега". В него той обяснява и за проверките, които текат срещу него по всички линии. 

"По едно странно съвпадение приблизително към 20 март се очаква да се произнесе инспекторатът по проверката, НАП - по ревизионния акт, административният съд - по глобата на Сметната палата. КПКОНПИ засега е на "стендбай" режим. Учудващото за мен е, че няколко институции, които не са свързани, действат в удивителен синхрон. Иска ми се да вярвам, че нямат общ координатор, но ми е трудно. Буквално обаче се стряскам при мисълта, че е възможно всичкото да има един пулт на управление, което означава, че държавата ни е напълно завладяна", каза тогава Панов.

Като един от най-сериозните критици на статуквото, Панов е в постоянен конфликт с Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров. Това му осигурява и атака по всички фронтове от цялата държавна машина, подкрепена и от угодните на властта медии. Проверките, които текат срещу него, могат да доведат до процедура по отстраняването му от поста. Административният съд вече се произнесе, че той е глобен правилно от Сметната палата с 1000 лв., защото не е подал две идентични имуществени декларации - пред Инспектората към Висшия съдебен съвет и пред Сметната палата, макар че магистратите вече подават декларации само пред инспектората. Съдийската колегия на ВСС поръча на инспектората да отговори дали Панов е накърнил престижа на съдебната власт, като е наредил проверка по делото "Иванчева" в спецсъда. Проверката откри нарушения, но в крайна сметка на мушката се оказаха не нарушителите, а Панов. Ако инспекторатът даде положителен отговор, съветът може да започне процедура по импийчмънт на председателя на ВКС. За да се стигне до отстраняването му, срещу него ще трябва да гласуват 17 от членовете на съвета. Твърдото мнозинство има толкова."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
Sand (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14195 | Одобрение: 5030
Докато Цветан Цветанов трупа апартаменти, България трупа осъдителни присъди за стотици хиляди лично заради него. Защо държавата не упражнява своето право на регрес и не си потърси парите от един човек, който има имоти за милиони, а ги връщаме ние от собствените си данъци. Премиерът трябва да отговори на този въпрос.
24
0
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 35055 | Одобрение: 13880
Неудобен си Панов,неудобен си.Затова те гърчат и то здравата. 
34
0
айки (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15682 | Одобрение: 5987
   ейййй....разсипаха го този човек, а собствените си кирливи ризи не виждат.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама