НАП осъди “Вива Венчърс” за 38 млн. лева неплатени данъци

10.11.2015 / 19:51 3

Парите са заради данък от блокова сделка. Подобно дело има и срещу Огнян Донев

"Вива Венчърс” ще трябва да плати още 38 млн. лева на държавата заради продажбата на БТК на американците от Ей Ай Джи преди 8 години. Това става ясно от решение номер 8701 на ВАС от октомври. То е окончателно, пише 24 часа.

“Вива Венчърс” приватизира 65% от БТК през 2004 г. срещу 230 млн. евро. През 2007 г. телекомът бе продаден на американците за близо 1,3 млрд. евро.

От делото във ВАС става ясно, че “Вива Венчърс” е получила над 1 млрд. евро за дела си от 65%. Сделката е била оформена като блокова и е регистрирана на фондовата борса.

През май 2009 г. НАП започва ревизия на “Вива Венчърс”. Докладът от нея е връчен на фирмата през май 2010 г. Данъчните установяват, че “Вива Венчърс” дължи над 151 млн. лева данък печалба от сделката. Тъй като фирмата е регистрирана в Австрия, от НАП са приели, че действа спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и “Вива Венчърс” е освободена от данък в България, който трябвало да внесе до 1 декември 2007 г.

От фирмата обаче не са поискали сами прилагането на спогодбата, а това направили от НАП. Поради това е съставен ревизионен акт на компанията, че дължи лихви за забавяне в размер на 38,490 млн. лв. върху данъка. Периодът на забава бил от 1 декември 2007 до 15 август 2009 г.

“Вива Венчърс” го обжалва с мотив, че борсовите сделки в България са освободени от данък печалба.

През март 2014 г. Административният съд в София с решение номер 2085 отхвърля жялбата на “Вива Венчърс” и признава ревизионния акт, издаден от НАП.

Мотивите на съда са, че продажбата на 65% от БТК е станала чрез т. нар. блокова сделка, която е уговорена предварително между страните, като е фиксирана и цената от 10,7 лв. на акция, и само се регистрира на борсата, без да има реална търговия. Поради това блоковите сделки се изключвали от освобождаването от данък печалба.

От “Вива Венчър” с обжалват решението пред ВАС, който обаче потвърждава решение на Администравния съд в София.

Подобно дело се води в момента срещу бизнесмена Огнян Донев. Той бе обвинен от прокуратурата заради седем блокови сделки с акции на “Софарма” за укриване на над 57 млн. лв. данъци. Всички продажби станали на цена от 1 лв. за акция. Според прокуратурата реалните продажби е трябвало да бъдат на пазарна цена, като общата им стойност е 468,7 млн. лв., а дължимият данък е 57,5 млн. лв.

Представители на “Вива Венчърс” подписаха договора за продажбата на 65% от БТК с агенцията за приватизация през 2004 г.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
KrasenM (преди 8 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
По-добре късно, отколкото никога...
4
1
Анoнимен (преди 8 години)
Рейтинг: 6940 | Одобрение: 2585
Бълха ги ухапала! Да вземат да доплатят и още 1,5 млд. лв. до крайната цена на бтк. Освен това НАП няма как да ги накара да платят. Просто си измиват ръцете.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама