НАП оспори 5-те милиона глоба и обмисля да съди за същата сума хакерите, източили данните на 5 млн. българи

29.08.2019 / 11:03 4

Кадър БТВ

Националната агенция за приходите оспорва акта на Комисията за защита на личните данни, обяви НАП, цитирана от offnews.bg.

Предстои и обжалване на наказателното постановление, с което е санкционирана с 5.1 милиона лева за допускането на теча на личните данни на близо 5 млн. българи при хакерска атака, оповестена на 15 юли.

От приходната агенция обявиха още, че обмислят да заведат дело "срещу извършителите на хакерската атака". Обвиняеми са собственикът на компанията за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров и ИТ специалистът и служител в нея Кристиян Бойков.

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни, информация за който бе публично оповестена днес в тв интервю от председателя ѝ Венцислав Караджов, е оспорен в законовия 3-дневен срок, уточни НАП. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

"Главният мотив за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита", пише в прессъобщението.

От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело.

"Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство" - допълват от НАП.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от агенцията. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
... (преди 9 месеца)
Рейтинг: 11105 | Одобрение: 4180
А тази не е ли в отпуска бре ?
9
1
айки (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15933 | Одобрение: 6038
   тая от НАП е много нагла / а и  такива са указанията /.....тя не си е свършила работата и цялата и организация и трябва от джоба си да платят глобата. момчетата не са виновни, а и няма доказателства срещу тях, за да им прехвърля вината.......типично по борисовски...винаги някой друг е виновен за проблемите, той няма нищо общо.....
11
2
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 74847 | Одобрение: 36377
типично българско мислене. в белите държави ги награждават и ги взимат на работа като им намериш грешка в системата, а тука даже не става въпрос за грешка, а за престъпна мърлящина и некадърност на нападжиите да оставиш парола и юзър админ админ. жалко че в България няма наказания за мързел и некадърност половината държава щеше да е в затвора 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
8
3
ас (преди 9 месеца)
Рейтинг: 32833 | Одобрение: 11088
какво са виновни хората че нап не са си свършили работата? повтарям 12345 не е парола и не може да се говори за хакерство.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама