НАТО: Черно море не е руско море. Няма да напуснем региона

01.07.2021 / 13:44 5

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка: Украински флот

НАТО не вярва, че Черно море е руско и ще продължи да присъства в региона, за да подкрепя своите партньори, пише ТАСС. Това се казва в интервю, публикувано в четвъртък от специалния представител на генералния секретар на НАТО за Южен Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай на уебсайта на Първия канал на грузинската обществена телевизия.

"Определено няма да приемем, че Черно море е руско и ще запазим нашето представителство, за да подкрепяме съюзници и партньори от НАТО. Един от въпросите, които обмисляме, е задълбочаване на сътрудничеството между Грузия и НАТО по въпросите на грузинската сигурност в Черно море," той каза, че е той.

Говорителят на НАТО също добави, че алиансът увеличава представителството си в Черно море. "НАТО е още по-представено в Черно море, всички виждаме това. Говорим за нашите части от военноморски сили, които се изтеглят в този регион. Отделни членове на НАТО също правят това, но тези действия са координирани. Виждате британците сили, французите летят, САЩ редовно въвеждат кораби. На руснаците винаги не им харесва, но все пак го правим ", заключи той.

Апатурай пристигна в Тбилиси предния ден. Предвидено е да се срещне с висшето ръководство на републиката, включително президента Саломе Зурабишвили. Това е последното му посещение в ранга на специален представител на генералния секретар на НАТО за Южен Кавказ и Централна Азия. В близко бъдеще той ще напусне поста.

Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години. През ноември 2002 г. президентът Едуард Шеварднадзе на среща на върха в Прага обяви желанието на страната да стане член на алианса. Този стремеж беше потвърден от следващия президент Михаил Саакашвили. Правителството, което дойде на власт след победата на коалицията "Грузинска мечта" през октомври 2012 г., продължи курса към интеграция в НАТО, но новите власти нарекоха най-важната задача на външната политика на страната "постепенно нормализиране на отношенията с руската Федерация не в ущърб на териториалната цялост на Грузия. " Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
ajki (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1130 | Одобрение: 280
    но не и ваше......яяяя вън....
В.Бянова
4
8
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
А Русия как спазва конвенциите като превзе като в средновековието Крим? Сега остава и точно Русия за международни конвенции и право да говори
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
4
1
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 14092 | Одобрение: 2887
Съгласно Конвенцията от Монтрьо, подписана на 20 юли 1936 г., са наложени  специфични ограничения за вида на военните кораби, на които е разрешено да преминават: военните кораби на нечерноморските страни не бива да надвишават 15 000 тона, като едновременно могат да преминат не повече от девет военни съда с общ тонаж най-много 30 000 тона. Освен това престоят им в Черно море се ограничава до 21 дни. Интересно дали са спазени ограниченията!!!
4
8
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
Рашките и Турците възприемат Черно море като свое вътрешно море, все едно другите държави ги няма. Доста нагъл светоглед
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
5
1
:) (преди 2 месеца)
Рейтинг: 26576 | Одобрение: 7471
А къде пише, че е ваше? 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik