На 1 май във Варна: Стотици си спомниха с тъга за унищожената ни икономика

01.05.2015 / 13:26 28

Веселин Златков, фото Румен Сарандев

Стотици варненци излязоха на шествие в Морската градина и митинг пред общината по случай Деня на труда 1 май. Организираните от БСП – Варна прояви събраха заедно ветерани на труда, както и млади хора, които искаха да демонстрират своите леви политически възгледи. Шествието и митинга няма характера само на празник, а и на протест срещу разрухата в икономиката на града, региона и страната. 

Основен акцент на събитието беше тъжния спомен за поне една дузина предприятия и заводи във Варна, които са унищожени по един или друг начин пред последните 25 години. Всяко едно от тях даваше поминък на хиляди варненци, като ги превръщаше в професионалисти на световно ниво в области като индустриалната химия, корабостроенето, производството на двигатели и дори на специализирана комуникационна техника за нуждите на отбраната. 

Варненските социалисти издигнаха подобни на некролози плакати със снимки на някогашния Корабостроителен завод, на завода да двигатели ВАМО, на радиозавода  „Черно море“, на текстилната фабрика „Първи май“, „Полимери“ - Девня, „Елпром“, „Метал“ и други предприятия, останали „загубени в прехода“ през последния четвърт век.

От 1 януари тази година към този списък на „жертвите“ във варненската икономика се присъедини и спрялата работа ТЕЦ – Варна, припомни лидерът на градската организация на БСП Борислав Гуцанов.

„Варна не може да бъде само обслужващ персонал на курортите!“, заяви той на митинга на стълбите на общината. Гуцанов каза също, че за съжаление само БСП говори за реиндустриализацията, която е необходима на България и се опитва да възроди икономиката на страната, когато е на власт. „След това обаче идва поредното правителство, което смята, че историята на държавата започва с него. Ако не намерим вечните си приоритети, няма да имаме бъдеще“, заяви лидерът на варненските социалисти. Той подчерта, че в момента държавата не дава шанс за изява на потенциала на поколението на прохода. „С какво да се гордеем на 1 май? Кой от нас е построил завод или кораб?“, попита риторично Гуцанов. Той даде пример и със съдбата на Радиозавода, който преди имаше международни поръчки и би могъл да работи за военната индустрия на НАТО, но за съжалени никой не използва възможностите му.

Думите му бяха продължение на изказването на герой на социалистическия труд, химик от Девня, който заяви, че е горд със създаденото преди началото на прехода, а от последните 25 години не помни друго, освен мизерия. 
„Задаваме си въпроса: „Работлив ли е българският народ?“ Как да е работлив, когато е безработен?“, каза бившият министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя заяви също, че задачата на БСП е да достигне до властта, за да създаде работните места, които да възпитат младите поколения на трудолюбие. 

Първомайските прояви във Варна се превърнаха и в политически прощъпулник за новата политическа формация МОРАЛ – Младежко обединение на радикалната левица. Нейните виждания са, че вместо да се спазва конституцията на Република България, и властта да произтича от народа, управлението на държавата е иззето от шепа безволеви и корумпирани хора.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
8
mopper (преди 6 години)
Рейтинг: 333 | Одобрение: 53

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама