На 29 юни имен ден празнуват...

28.06.2015 / 14:31 1

29 Юни - Петровден

Имен ден празнуват:

КАМЕН, КАМЕН, КРЕМЕНА,ПАВЕЛ, ПАВЕЛ, ПАВЛА, ПАВЛИНА,

 ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТИ, ПАВЛИН, ПАВЛИН,ПАВЛИНА, 

ПАНАЙОТ, ПАНАЙОТ, ПЕЙО, ПЕЙО, ПЕЙЧО, ПЕЙЧО, ПЕЙЯ, ПЕТРА, 

ПЕТРА, ПЕТРАНА, ПЕТРАНКА, ПЕТРАНА, ПЕТЪР, ПЕТЪР, ПЕТЬО, 

ПЕТЬО, ПЕТЯ, ПЕТЯ, ПОЛИМЕН,ПОЛИНА, ПОЛИНА, ПОЛИ

Информация за Петровден

На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Според народните вярвания Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Обреди и традиции на Петровден

На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.

В някои краища народът чества Св. Павел на следващия ден 30 юни - Павльовден.

Още за празника: 


По традиция на Петровден на трапезата се нарежда празнично ястие „бял мъж” или „кутмач” (бито прясно сирене, пържено с брашно), петровското пиле, прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник.
Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги освети свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина.
В народните представи Св. Петър е добър старец, облечен в бели дрехи. П

ри подялбата на света между светците на него се паднало да държи ключовете от райските двери. В райската градина растяло златно ябълково дърво, около което като мушици и пчелички кръжали душите на починалите деца. Когато майките им раздавали ябълки на Земята, Св. Петър им позволявал да късат плодове от райското дърво. Майките на тези деца не бива да хапват от ябълките. В църквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. До този ден е забрането да се ядат ябълки.
 

 

sanovnikat.com


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
zakluch (преди 5 години)
Рейтинг: 30918 | Одобрение: 5688
Браво, затова, че ПАВЕЛ сте го писали два пъти! Така трябва!
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама