На Демир баба теке човек ляга върху Свещения камък с главата надолу, а след това трябва да се изправи без ръце

23.05.2021 / 14:57 3

Айхан Infire

ПЪТЯТ КЪМ АХИНОРА:

Магията на долината на река Крапинец, бликащата вода и причудливите скални изображения са следи от човешки издялвания, подсказва, че той е било избрано още от най-дълбока древност, като свещено място за тайнства и мистерии. 

Това е мястото където се вижда многопластовата история на българските земи, свързана с различните култури на различните народи - траки и българи, орфици и тангристи, християни и мюслюмани. Защото на този малък къс земя се намират хилядолетни напластявания останали от различните народи и култури.

РАЗКОПКИТЕ ДО ГОРНАТА ЧЕШМА:

По тези места е имало човешко присъствие още от 4 и 5 век преди христа, същинската история започва с траките, още в края на 2-ри век е известно, че едни от най-верните съюзници на гражданите на троя са били траките.

ПРЕДИ СТЪЛБИТЕ ЗА НАДОЛУ (коментирам завързаните кърпи)

Особено интересно е окичването на дърветата с дрехи, което се извършва предимно от девойки, по-същество това е символичното обличане на великата богинята или на нейното дърво на живота.
Тази традиция е позната от Балканите и от Малазия и особено от ЕФЕС. Както се оказва, тя е позната и от земите на Северна Европа, така са обкичвани горите на Дания, остров Ман, свещени места в Шотландия и Ирландия, те имат древен корен.

Загадъчното свещено място в Лудогорието привлича туристи и вярващи от далечни краища на България. Демир Баба Теке е част от Археологическият резерват Сборяново, включващ и паметника на световното културно населдство ЮНЕСКО - Тракийската Царска Гробница при село Свещари. Мястото се почита от хора с различни религиозни вярвания.

Древните ритуали, които се извършват тук, носят здраве и сбъдват желания, а за какви ритуали става въпрос ли? Малко по-напред в клипа ще разберете.

До мястото, което е свещено и за мюсюлманите, и за християните, се стига по път, оставен на милостта на времето. Гората е прекрасен кът от природата, съхранила редки животински и растителни видове. На много от дърветата са завързани парченца от дрехи за здраве

Демир баба теке се намира до село Свещари и град Исперих и датира от 16 век

Хората вярват, че ако си пожелаят нещо и завържат парче от дрехата си, желанието им ще се сбъдне. Вярва се също, че ако оставят части от дреха, покриваща болно място, ще оздравеят.
На места се виждат и камъни, увити с парчета плат, както и листчета, мушнати в процепите на скалите наоколо, но преди това да започнем със…………

Кой е Демир Баба?

Демир Баба е духовен водач и лечител, в превод означава Железен баща, храмът на Демир Баба е изграден в чест на историческата личност Хасан демир Баба Пехливан от 16 век.

Тогава той е бил провъзгласен за духовен водач и светец на мюслюманската общност - казълбаши, наричани още алиани или алевити(те са затворена общност, която усърдно пази ритуалите си. Вярват в личното общуване с Бог чрез състояние, близко до транс) текето е построено точно под пещерата в която Демир Баба е прекарвал по-голямата част от живота си, тук се намира и гробницата на Демир Баба, свещеният извор и сграда за поклонници. В комплекса е имало и джамия, която е разрушена през 18-ти век

Много легенди се разказват за неговата сила и чудесата, които е сътворил. Демир Баба е мъдрец и лечител. Алианите са последователи на течение в исляма, известно с толерантното си отношение към всички религии. Той е описан в житието му като победител и лечител. Местни хора казват, че той е бил висок около 3 метра и много силен.

Надежда за изцеление

Легендите за това свещено място са много - ритуално измиване, лягане върху скала, пускане на пари в извора, са действия, практикувани от векове.

Според легендата Железният баща е бил надарен с неимоверна мощ, когато е настъпила суша, той е бръкнал в земните недра и от скалата е бликнала чудодеен извор с лечебна вода, този извор още е известен като извора Беш Пармак или в превод 5-те пръста.

Според поверието, който иска да оздравее или да си сбъдне най-съкровеното желание, трябва три пъти да се измие лицето с водата от извора и три пъти да пие от нея. Така всичко, което си е пожелал с чисто сърце, ще се сбъдне.

СТЕНИТЕ ОТ КАМЪНИ

Самото теке е обградено със стена от големи каменни блокове, ако се съди по лишеите върху камъните, тя е изградена преди много, много години. Стената е много интересна, защото в някой части има и скрити каменни изображения вградени в нея. Това са изображения от различни духовни общности.

Гробницата на Демир Баба

Гробницата, или тюрбето на Демир Баба  представлява седмоъгълна сграда с по-ниско квадратно преддверие. Числото 7 е магическо за много духовни общности.

В средата на помещението е разположен гробът на Демир Баба. Той винаги е затрупан от дарове на хора, дошли да търсят изцеление и надежда. Любопитното е, че тюрбето се намира върху останките от старо светилище на тракийското племе гети.

Мистични ритуали

В Демир Баба теке се практикуват ритуали за изцеление и благоденствие от незапомнени времена. Свещеният камък в основата на Тюрбето е всъщност част от голямото тракийско мегалитно светилище, счита се, че има много силно магнетично въздействие върху човешкият организъм.

На него човек ляга с главата надолу, а след това трябва да се изправи без да си помага с ръце. Това се прави за здраве. Дори да не сте болни, можете да легнете на камъка, за да почерпите жизнени сили и енергия

ОЧИТЕ НА ВЕЩИЦАТА

Той се изпълнява срещу камък с две дупки, разположени една до друга. Трябва да застанете на 4-5 метра от него и след това да уцелите дупките с показалци. Трябва да направите това със затворени очи. За целта трябва да застанете 4-5 метра от него, да затворите очи и да се опитате да уцелите дупките в камъка с показалци.  

Най-популярният ритуал е връзването на парче от дрехата по дърветата за здраве. 

Парчето се скъсва от дрехата, покриваща болното място, след това се завързва на някой клон, за да може болестта да остане там. Ако човек няма конкретни оплаквания, може да вземе парченце, от която и да е дреха.

Входната врата към двора е висока около метър. Според легенда на алияните Демир Баба е имал много добър приятел българин. Демир Баба е искал да почитат приятеля му, както почитат и него затова направил вратичката ниска. Така винаги, когато някой влезе се покланя и на българина.

След това трябва да се изкачваш по пътеката на изпитанието. Минаваш през дупката на лъжата. Ако успееш значи животът ти е праведен, се казва в легендата. Стигнеш ли до върха, пред теб се открива страхотна панорамна гледка.

Гробницата на Демир Баба е изградена върху два скални къса, някога тракийско светилище. На мястото някога е имало и православна църква.

През 1952 г. е намерено житието на Демир Баба, датиращо от началото на 18-ти век, което свидетелства, че светецът е бил реална личност.

цитат от последната книга за Железния баща на Борис Илиев: „За последен път Железния баща се появява по време на Плевенската епопея. Тогава той оставя завет – мюсюлманите и християните от Лудогорието да си помагат като братя от общ корен и деца на една земя. После изчезва с обещанието да се появи в усилни години под друг лик и под друго име“. Заветът, който ни е оставил Демир Баба гласи: „Ако търсиш Бога, иди, търси го в човека”.

На мястото се преплитат вековни ритуали, практикувани и до днес, затова и мястото е магическо и зареждащо. Ако имате възможност непременно го посетете.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Plachkov (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2929 | Одобрение: 1209
Какви ли не неща се измислят, за да залъгват хората!
3
0
Сивия (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2607 | Одобрение: 302
А може ли да се подпреш на "оная си работа"...??? Изплезване
Яденето,е полезно за храносмилането !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама