На Цветница жените спазват важни забрани, а с върбовите клонки ето какво точно да направите

30.03.2018 / 23:53 2

Колко бързо времето лети!

Тази неделя, 1 април, ще настъпи специален ден за всички православни християни-Цветница.

Tози празник винаги се празнува със специална трепет и топлина. Според библейските описания на този ден Исус влиза в Ерусалим яздейки магаре и жителите на града радостно го посрещат като свой спасител и новия цар, размахват палмови клонки и радотсно провъзгласят "Осанна на Давидовия Син! Блажен онзи, който идва в Божието име! " "Осанна" е приветствен вик, който означава както поздрав, така и молба за помощ, кратка молитва, която звучи като "Спаси ни, Господи".

Палмите са южно растение, недостъпно за нашия район, поради което традиционно клонките на палмовите дървета се заменят с клонките на върбата. Те символизират силата на живота, победата си над силите на смъртта.

Същността на Цветница

Цветница се празнува всяка година седмица преди Великден. На този ден е обичайно се поздравяваме,  посещаваме гости и вързваме клонки на върба във вечета . Празникът има не само богата история и много традиции и ритуали, но и забрани за извършване на определени действия. Ето защо сме подготвили за вас някои важни моменти от православните традиции, церемонии на Цветница и най-важното, за действията, които са абсолютно забранени да се правят на този светъл ден.

ТРАДИЦИИ И ЗАБРАНИ ЗА ЦВЕТНИЦА

В неделята на Цветница, клонките върба се освещават в църквата по време на празничната литургия. По традиция върбата трябва да се отреже в деня преди зран Слънце. Осветената върба се носи в къщата и се разполага близо до икона.

Клонките остават в къщата през цялата година, защитавайки семейството от нещастия. Хората вярват, че осветената върба има чудодейна целебна сила, способна да спаси хора и животни от заболяване, увреждане, както и жилищата от пожари и наводнения.

Също така се приема, след като се връщат от църковната служба трябва леко да се сурвакат взаимно с върбови клони и да се наричат за здраве.

Според обичая на Цветница можете да ядете риба, да се насладите на храна с растително масло, да пиете червено вино. Забраната продължава да се прилага за месо и млечни продукти.

Всякаква работа на този ден е забранена. Цветница е голям религиозен празник, така че работата е забранена. Прекратяват се всякакви домакински дейности от жените, само могат да готвят.

На Цветница  не се върши ръкоделие: шиене, плетене,  бродиране. Също така трябва да се въздържате от почистване на къщата и миене. И, разбира се, не трябва да работите в градината. И до ден днешен на всички жени се препоръчва да избягват да си решат косите, за да не си навлекат неприятности.

Струва си да припомним, че бурните тържества по Цветница не са желателни, тъй като все още се пости, така че е по-добре да прекарате деня със семейството си, в молитва, в съзерцание на доброто, смисъла на живота. Също и в този ден трябва да се подготвите за най-важните дни за християните - Страстната седмица, която ще завърши с най-радостния празник - Светото Възкресение на Христос.

На върбовите клони се приписват и лечебни свойства. Смята се, че ако поставите клончета на леглото да главата, те ще спасят човек, особено деца, от заболявания през цялата година.

 

За женатаПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама