На едва 17 318 българи им пука по кое часово време ще живеем

12.10.2018 / 09:26 8

Снимка Булфото

Приключи гласуването за лятно или зимно часово време. Допитването започна на 20-и септември и приключи вчера точна в 17 30 ч. Резултатите вече са ясни. Своите предпочитания са написали точно 17 318 българи. Предстои данните да бъдат обработени и през следващата седмица - изпратени до работна група "Сухопътен транспорт" към Съвета на ЕС, където темата се обсъжда в момента, съобщи БНТ.Така че, все още не може да кажем кое е по предпочитаното време у нас.

На този фон допитването не мина без проблеми. Част от оплакванията бяха свързани с бавния начин за гласуване, както и липса на ясно зададен въпрос.

За журналиста Любомир Мартинов участието в допитването се оказало истинско предизвикателство. Регистрацията на сайта отнела няколко минути, но одобрението от администратор часове. Проблемите не свършили дотук.

"Аз срещнах трудност да си вляза в профила като си въведа потребителското име и паролата, не ме допускаше вътре. Затова се наложи за да се свържа с администратор, който ми помогна. По мейл комуникирахме. Два три дни може би", каза Любомир Мартинов, цитиран от БНТ.

Журналистът участвал и в анкетата на Европейската комисия, която успя да сондира мненията на над четири и половина милиона европейци. 80% от анкетираните поискаха да спре практиката със смяната на времето и да се запази лятното часово време. Според Любомир въпросите били ясно формулирани, а гласуването с "да" или "не" отнело не повече от три минути.

Не така обаче изглежда българския вариант.

"Тук в свободен текст трябва потребителят да напише коментар какво му е мнението за проектодирективата. Това е един документ от 15 страници, който е написан на тежък бюрократичен език. Естествено трябва да се прочете, за да му направиш коментар. Нямаше зададени параметри как да изглежда този коментар, колко да бъде дълъг, какво точно трябва да се напише. Това създава затруднение", каза Любомир Мартинов.

На този фон паралелно проучване на "Екзакта" показва, че 48% от анкетираните предпочитат за постоянно зимното часово време. Това са предимно жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. 32% са привържениците на лятното време. В тази група попадат хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на големите градове.

Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция по въпроса. Идеята е тя да е съобразена не само с икономическите ефекти, но и с мненията и коментарите на различните институции.

До 1 април 2019 г. България и всички държави членки на ЕС трябва сами да изберат и да съобщят в Брюксел кое часово време смятат да прилагат като постоянно.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това гласуване е само за галене егото на избирателите ! Вероятно е взето решение подобно на САЩ да имаме в ЕС три часови пояса и край ! Някой вярва ли , че ще оставят например Испания и Португалия да имат два часа разлика или Русе и Гюргево да са с различни часове ? Аз не вярвам !
0
0
несполучливо в БГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
никакъв шанс да влезеш в страницата за гласуване,явно това беше някаква тяхна стратегия,ако е реклама ще те залеят без да искаш,но тука явно някой не искаше активност...
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
как да гласуваш,като системата е направена така,че да не можеш да го направиш.Можеше да е много по-просто,но така пък винаги могат да се извъртят нещата.Странни са ми тези хора,които се вайкат,че ще се прибират по тъмно от работа през зимата.А не им ли е жал за недоспалите дечица,които при лятно часово време трябва по тъмно да се озоват в класната стая или в детската градина/защото родителите им по тъмно ще отиват на работа/.Астрономическото време/дето го нарекоха зимно/ е свързано с  биологичния часовник на човека и е по-доброто от гледна точка на нуждите на нашия организъм от сън и почивка.
2
0
bobo (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Заглавието на статията е неправилно, защото половин милон българи се опитаха да гласуват обаче не успяха заради измисленатъа система в БГ. Тъпотия отново!
7
5
Морската (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ми зимно искат пенсионерите, щото от 17ч. почват сериали пък те са си по къщята, в малките градове по това време вече е мъртвило. Но за работещите и връщащи се по тъмно е ужас, а зимата и не се вижда къде се върви, кой е пред теб, зад теб.
5
4
Все тая кое (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Лятно или зимно - няма почти никакво значение. Винаги ще има недоволни и доволни. ПО ВАЖНО Е ДА НЕ СЕ СМЕНЯ!
2
2
клюкар (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2725 | Одобрение: 1330
Файда няма Гласувах и какво от това Нищо
аз
11
1
Оня там (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е как да им пука на останалите, когато аз сефте чувам че вече имало гласуване, че даже и минало...... 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама