На много места във Варненско пият вода с хлор над нормата

06.02.2023 / 10:30 4

Булфото

Вода предназначена за питейно-битови цели в обществената водопроводна мрежа в поне 14 населени места във Варненска област не отговаря на нормите, предаде "Морето".

По данни на Регионалната здравна инспекция, предоставени на Moreto.net, в 13 от тях нивото на остатъчен хлор е над допустимите норми, а в едно - село Голица водата не отговаря на нормите за микробиологични показатели.

Във водата от водопроводната мрежа на селото са открити колиформи 18 пъти над допустимите - 124 КОЕ/мл, при норма 7 КОЕ/мл. В питейната вода е открита е също и недопустимата ешерихия коли в количества 6 КОЕ/мл, като нормата е 0.

В останалите 13 населени места Девня, Белослав и селата Любен Каравелово, Засмяно, Въглен, Черковна, Снежина, Черноок, Юниц, Дюлино, Боряна, Гроздьово и Китка проблемът е с наличието на остатъчен хлор над нормите.

Драстично по-високи норми на остатъчен хлор са измерени селата Засмяно и Китка, където са отчетени стойности 1,81 и 1,78 мг/л, при норма 0,3-0,4 мг/л.

Здравните инспектори са установили, че и мирисът на питейната вода в 13-те населени места също е неприемлив.

От РЗИ-Варна не посочват, кога е правено измерването, но посочените данни касаят периода 27 януари - 2 февруари 2023г.

Силно притеснителен е високият процент на пробите (35%), които не отговарят на нормите. От 37 проби в 32 населени места, 14 са извън нормите, което показва на практика, че във всяко трето населено място водата не отговаря на изискванията.

Издадени са 7 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.
 

От РЗИ-Варна информират, че остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода. Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това, хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например манган) от питейната вода и образуването на неразтворими вещества. Недостатък на хлора е свързването на

естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води не са богати на органика.

Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,6 мг/л, а някои и при 0,3 мг/л.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 76998 | Одобрение: -242
От 1 януари 2023г. водата във Варна е 5 ЛЕВА кубика.
Всеки да си получи заслуженото !
4
1
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 257956 | Одобрение: 31371
Кроне, кой пие вода от чешмата бе, пич.....? Има вода на магазина по 10 литра.....Това го няма в Европата....А във Виена няма хлор във водата, защото плащат на арабски емигранти да пикаят в резервоара за дезинфекция.....Ай наздраве с Виенската ти вода.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
Серж (преди 1 месец)
Рейтинг: 87929 | Одобрение: 14569
Аре беги във Виена, бе пич!....Започна да ме напрягаш веча с умностите си....Къф го дириш тука?:wassat:
2
0
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 44988 | Одобрение: 1648
Така е - водата във Варна е отвратителна! То и в цяла БГ е май... Крайно време е да се направи нов метод за дезинфекция - с UV лъчи например! Хлорът е отровен! Как във Виена във водата няма никакъв хлор! Гняв
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама