На празника на Конституцията: Ден на отворените врати в Окръжния съд и Окръжната прокуратура във Варна (снимки)

16.04.2018 / 14:50 0

Окръжен съд –Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията. Интерес към проявата проявиха  студенти от специалност „Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна, както и ученици от средните училища.

В няколко организирани групи студентите се срещнаха със съдебните администратори на ВОС – Анелия Бъчварова и ВОП Елена Миланова, които ги запознаха с работата на различните служби в съда и прокуратурата. 
През цялата учебна година, ВОС е партньор на висшето учебно заведение, с което реализира заедно образователния проект „Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни освен в професионалния и в житейския им път. 


Посетителите в Деня на отворените врати се срещнаха и с административния ръководител на съдебната институция Марин Маринов, както и с Окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров. Всички ученици получиха като подарък Конституцията на България.
В  Деня на отворените врати се проведе и симулиран граждански процес с ученици от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" с участието на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова. Това е четвъртата група тийнейджъри от училището, които влязоха за първи път в съдебна зала и се запознаха отблизо с работата на съда. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с деца от това училище в техни часове в рамките на националната образователна програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която гимназията е партньор на ВОС. 


По-късно през деня гостуваха и ученици от 9 клас от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"- Варна, които проведоха ролева игра на тема „Съд за Антигона“ - открит урок по предметите БЕЛ и Психология, след което участваха в дискусия с председателят на ВОС Марин Маринов и зам. окръжния прокурор Радослав Лазаров на тема „Съдeбната власт в миналото и днес“. Посещението на ПГСД „Н. Хайтов“ е част от образователния проект „Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.
На 14-и април в навечерието  на  Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите и служителите в съдебната администрация, честването през  месец октомври на 140 години на Съдебна власт във Варна и по повод  130 години от приемането на първия закон за адвокатурата се проведе залесителна акция. В нея се включиха юристи, граждани и журналисти, които засадиха 50 дървета червен американски дъб на бул. „3-ти март“.

  
Организатори на залесителната акция са Окръжен съд – Варна, Адвокатски съвет – Варна, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"–  Варна с подкрепата на Община Варна, район „Младост“ и Районен съд - Варна. 
За Варненският окръжен съд, акцията е продължение на усилията ни към отговорно отношение към околната среда. До края на 2017г. чрез участието си в кампанията „Лист по лист“  от сградата на Окръжен съд – Варна са били предадени за рециклиране 33751кг. хартия, което се равнява на спасяването на 574 дървета от изсичане.
 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама