На предизборна среща на ГЕРБ: Зам.-министър каза колко ще даде държавата за пътища във Варненско

12.04.2019 / 15:34 6

Близо 170 млн. лв. от националния бюджет и европейските фондове се инвестират в подобряване на пътната инфраструктура в област Варна от средата на 2017 г. досега. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност, организирана от ПП ГЕРБ.

С финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. бяха рехабилитирани 15,6 км от второкласния път Варна – Добрич, 17,4 км от третокласния път Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово и 12 км между Гроздьово и Провадия. С национално финансиране се ремонтират близо 10 км от автомагистрала „Хемус“. До края на месеца предстои да приключат строително-монтажните работи по 8 км от АМ „Черно море“ и виадукт „Звездица“. Превантивно са ремонтирани още 75 км от второкласни и третокласни пътища. Вече е ремонтирано едното платно от участък по пътя Варна – Златни Пясъци. Ремонтът на другото ще бъде направен след като приключи полагането на водопровод по прасето. До средата на месец юни превантивен ремонт ще бъде направен и на две от съоръженията на Аспаруховия мост в областния център.

Приключи изместването на водопровод в района на местността „Траката“. Това ще позволи през тази година там да бъде изградено кръгово кръстовище, което ще допринесе за повишаване на безопасността на движението. Осигурен е целеви ресурс за свлачището в местността „Свети Никола“. Финансиране е осигурено и за решаване на съществуващия от повече от 20 години проблем със свлачището „Трифон Зарезан“ край Варна. Проектът е одобрен от експертен съвет и дейности по него могат да стартират до месец – месец и половина. Предвижда се свлачището да бъде укрепено чрез премостване с естакада, обяви заместник-министър Нанков.

През тази година ще се ремонтират още 7 км от пътя Варна – Добрич. Ще стартира и ремонтът на пътя Айтос – Провадия, който ще направи достъпно за бързо преминаване още едно трасе по направлението север – юг. С ремонт на 16 км от пътя Топола – Девня, който трябва да бъде направен през тази година ще бъде решен един от проблемите за бизнеса в региона.

Николай Нанков отбеляза, че се работи активно по изграждането на АМ „Хемус“, която ще съдейства за развитието на Северна България. Завършването й се очаква не само от гражданите, но и от инвеститорите, подчерта той.

Със седем месеца предсрочно се очаква да завърши изграждането на участъка между Ябланица и п.в. „Боаза“. Над 70% от дейностите по него вече са изпълнени. През следващия месец се предвижда да започне строителство в 56-километровия участък от пътния възел до разклона с пътя Плевен – Ловеч. Проблеми с отчужденията бавят работата в участъка то п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“.

Подготвя се промяна в нормативната уредба, която ще спести приблизително година при отчуждаването на имоти за обектите от национално значение, каквато е АМ „Хемус“, коментира пред медии регионалният заместник-министър.

През тази година ще бъде изготвен технически проект за магистралата в участъка между разклона с пътя Плевен – Ловеч и пътния възел с бъдещата магистрала Русе - Велико Търново. За трасето с дължина над 80 км има готов идеен проект и одобрен доклад по ОВОС. Очаква се строителството му да приключи най-късно в началото на 2023 г. В момента се проектират почти 80 км между Велико Търново и п.в. „Буховци“. Магистралата от София до Варна ще бъде напълно завършена в рамките до следващите пет години.

През тази година трябва да бъдат реализирани 90% от инвестициите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в областта, съобщи зам.-министър Нанков. Общо 154 млн. лв. са средствата, които ще бъдат вложени по 25 договора. С част от тях ще бъдат преобразени варненските квартали Аспарухово и Владиславово. Обновяват се 11 центъра за спешна помощ и техни филиали по проекта на Министерство на здравеопазването. Ресурс от програмата е насочен и към децата чрез инвестиции в образователна инфраструктура.

По друга оперативна програма – „Околна среда 2014-20204, за ВиК обекти ще се инвестират 141,7 млн. лв. за ВиК обекти във Варна и довеждащи водопроводи, които обслужват и други общини. ВиК операторът вече подаде проектното предложение. То предвижда реконструкция на 7,34 км довеждащи водопроводи, реконструкция на 28,81 км вътрешна водопроводна мрежа, както и нова канализационна мрежа с обща дължина приблизително 81 км. Инвестицията включва и изграждане на канално-помпена станция и съпътстващите сградни водопроводни и канализационни отклонения.

Варна е сред най-активните бенефициенти по програмите за териториално сътрудничество. 30 са проектите, по които са работи в областта с бюджет за българските партньори близо 5 млн. евро. Сериозно участие в тях има научния сектор.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
3
бай Курти (преди 2 месеца)
Рейтинг: 110 | Одобрение: 50
Май пак идва 10 ноември,ГИРБ ще гледат с оня поглед на бай Тошо
2
11
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 67123 | Одобрение: -46617
11
6
12321 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4358 | Одобрение: 1928
МАЛЕЕЕ, КАКВО КРАДЕНЕ ПАК ЩЕ ПАДНЕЕЕ...
12
6
Смотан сайт (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2943 | Одобрение: -17
Пак сладки приказки! А АМ "Черно море" - кога?! И кой бастун реши да се смени предимството насред Гроздьово, при положение, че пътят с по-нисък клас (и въпреки това) Шумен - Дългопол - Старо Оряхово е по-натоварен?!
Истината право в очите
13
5
хехе (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1069 | Одобрение: 699
Хохохо! Предизборна агитацийка с държавни парички, а? На разжалваното министърче дали са му платили командировъчни до Варна, как смятате? За един братчед питам :devil::devil::devil:... Ха дано ви е за последно!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама