На това място преди 5 века българи затрупват черквата си, но днес чуват камбаните й да бият!

10.02.2015 / 13:36 3

Фото БГНЕС

Българската православна църква почита на 10 февруари Свети Харалампий, приеман и като покровител на пчеларите, както и Света Валентина.

Ето и една от най-невероятните легенди, свързана с този светец в България.

Възрастните хора в село край Благоевград "чуват" през нощта да бият камбаните на покрита преди 5 века с пръст черква.

Зовът от отвъдното идва срещу празника на "Свети Харалампий", покровител на пчеларите, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

От над 500 години една легенда за затрупан с пръст храм битува и се предава от поколение на поколение в село Габрово. То се намира на 20 километра западно от Благоевград.

Според легендата, разказана от Зорка Сукалинска, в първите години на турското робство се понесла черната вест, че нахлуващите османлии палят и унищожават християнските храмове. В голямото по това време село Габрово имало черква, наречена "Свети Харалампий". До него имало каменна чешма с два медни чучура.

Изправени пред заплахата храмът им да бъде унищожен, населението на селото решило да го скрие завинаги от очите на поробителите.

Всички, мало и голямо започнали да носят пръст, за да засипят храма. Възрастните жени мъкнели пръстта в престилки и цедилки, мъжете в кошери и коне, децата в кошници. Така на мястото на храма се издигнал голям връх. Нарекли го "Градището". Турското иго се оказало дълго, но хората не забравили за храма си, покрит с пръст. Предавали от баща на син за скритата църква. Нещо повече, нощем чували да бият камбаните. Те биели векове наред, бият и сега.

През 1912 година решили да отнемат земята и разкрият храма. Да, но някой им казал, че зарита църква не може да се разкрие, докато не се даде кървав курбан, да се жертва човешко същество. "Кой ще даде чедото си за курбан", пита риторично леля Зорка. Така храмът си останал зарит. Тогава било решено върху стръмния хълм в началото на село Габрово да се построи параклис.

Речено-сторено.

На високия откъм къщите на махалата над 30 метра стръмен връх бил изграден параклис на "Св. Харалампий". През социализма той позападнал, преди 15-ина години с усилията на местни родове той бил ремонтиран. В параклиса на върха отслужват водосвет на деня на светеца, покровител и на пчеларите.

В 10 часа отец Кирил излиза от дома си на около 500 метра от параклиса и заедно със съпругата си Зорка Сукалинска тръгва да отслужи водосвет и благослови произведения през изминалата година мед. Отецът с побеляла брада се катери на зиг-заг по тясната пътечка, върви към своята Голгота, воден от жена си. Горе го чакат вече петима. Сред тях и Галя Велкова-кметски наместник на селата Габрово, Лешко е Дебочица. Докато отец Кирил се готви да изнесе службата, пристигат още две жени. Така в малкия храм, брулен от вятъра се събират 9 души. Отец Кирил слага патрахила и започва да води службата. След което благославя петте буркана мед, донесен заедно с две погачи.

След което жените раздават за здраве от погачите. Студеният вятър свисти и брули параклиса, а някъде отдолу, в основата на хълма и на мен ми се причува камбанен звън. 
 

Следете 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Брад Вар (преди 5 години)
Рейтинг: 124 | Одобрение: 54
Eбаси, какво пушат тези? Звън дочух, камбанен звън....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама