Над 15 хиляди нелегални имигранти са спрени на границата за 9 месеца

25.10.2014 / 17:39 1

15 126 нелегални имигранти са били спрени на границата и не им е било позволено да влязат в България за първите 9 месеца на годината. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров вчера. Над 3800 души са успели да влязат и да кандидатстват за бежански статут. Тази година са били задържани и над 400 души, които се занимават с каналджийство и незаконен трафик на имигранти. Преди два дни правителството даде знак, че очаква още по-голям наплив заради разрастването на кризата в Близкия изток и в Африка, пише "Сега". 

Лазаров хвърли светлина върху методите на полицията, които са остро критикувани от правозащитните организации. Единият възпиращ фактор е построената на границата с Турция 30-километрова ограда. В останалата част постовете на граничните полицаи са през километър. Те подавали сигнали до турската страна, когато видели идващи групи през браздата. Над 4400 души са задържани от турските власти по сигнал на българските граничари. В други случаи полицаите гонели имигрантите през браздата. За съжаление, имало и случаи, когато влизащите у нас успявали да се скрият. "Когато има гонене, има и бягане", обобщи Лазаров.

МВР посочи и доказателства, че е затегнало режима спрямо нелегално пребиваващите чужденци. От пресцентъра му обявиха, че съвместно с прокуратурата в цялата страна в петък е започнала масирана 14-часова акция в хостели и хотели с ниска категория. Проверени са над 1554 обекта и 4141 души. Задържани са над 210 души, като най-голямата част от арестите са в София. На 18 управители и собственици на хотели, хостели, заведения и търговски обекти са връчени призовки за налагане на административно наказание. 

По думите на вътрешния министър Йордан Бакалов София е междинната цел на имигрантите по пътя им към Европа. Затова се повишава броят на заловените на северната ни граница при опит да преминат в Румъния. Преди десетина дни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев поиска да се обособят специални арести за нелегални имигранти, защото използваните в момента помещения са твърде малки и не могат да поемат повишения поток хора. Този проблем е бил обсъждан на среща между МВР и прокуратурата в сряда, обясни Бакалов. Взето е решение да се обособи такъв арест в сграда, която вероятно ще бъде предоставена от областната управа. 

Според Бакалов обаче такъв проблем има не само Русе. Подобна била ситуацията в Добрич и Силистра. От думите на Лазаров пък стана ясно, че проблем с настаняването може да възникне и в София. Той уточни, че от проверени 1052 души в столицата 206 са арестувани, което означава, че почти всеки пети е с нередовни документи. Преди няколко седмици само за един уикенд полицията залови над 160 чужденци без документи в София. "Възниква въпросът къде ще ги настаним", заяви Лазаров. Но добави, че МВР щяло да овладее ситуацията.

Въпреки популистките хвалби на вътрешното ведомство, че отклонява бежанския поток, политиката му за недопускане на хора през границата донесе доста критики. Преди месец правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа остро разкритикуваха България заради няколко случая на насилие по границата и изхвърляне през браздата на бременни жени и деца. В свой доклад "Хюман Райтс Уоч" представи три случая, когато чужденци са били бити от полицаи на българската граница с палки и ритници. Един от потърпевшите разказваше, че бил довлечен до границата с Турция и прогонен. 

В доклада си Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа пък разкритикува страната ни заради построяването на 30-километровата стена по границата. В документа се посочваше, че трябва да се премахнат всякакви погранични огради, които създават физически бариери за бежанците, търсещи международна защита. В същия тон бе и по-ранната критика на "Амнести интернешънъл". През юли организацията обвини България, Гърция и Турция, че нееднократно са блокирали достъпа на бежанци. "В своята решителност да обезопасят границите си ЕС и неговите страни членки излагат на риск живота и правата на бежанците и имигрантите", се казваше пък в доклад на Върховния комисариат за бежанците на ООН. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!                     


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Вонегът (преди 6 години)
Рейтинг: 312 | Одобрение: 157
абе даим го ръгна и на правозащитниците! ЗАЩО не ми отворят границата да си влизам и излизам в швейцария да кажем ........ще ни напълнят с резаци,сякъш наще са ни малко ....ай сиктир

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама