Над 23 хиляди са актовете за неносене на маска у нас

31.10.2020 / 02:46 1

снимка pixabay

Строг контрол се налага у нас във връзка с коронавируса. Това става ясно от резултатите, които МВР съобщава:

Над 23 хиляди са актовете,  съставени от органите на МВР в страната на граждани заради неносенето на маски на упоменати за това места от началото  на Ковид извънредната ситуация у нас – от 13 март до  29 октомври.

Това  стана ясно от изявление пред журналисти в парламента на вътрешния  министър Христо Терзийски, пище tvn.bg.

За нарушаване на карантина са образувани над 3100 досъдебни производства . От тях  вече има и постановени над 500 присъди, които основно са пробация, условно лишаване от свобода и глоба.

В рамките на два часа, след карантинирането на даден човек, информацията по електронен път постъпва в МВР, е  казал още министърът.

Голяма част от униформените са заети с контрола по заповедите за носене на маскии спазване на карантинат, което можело да създаде опасност малките населени места да останат без или с минимален брой униформени, е казал още вътрешният министър.

В последните дни на практика почти целият ресурс на МВР е ангажиран със следене за спазване на министреските заповеди по отошение на карантина и носене на маски, както и другите санитарни мерки.

В същото време наложените глоби на граждани за неносене на маски масово се обжалват и падат в административните съдилища, казват адвокати. Над 1 000 са до момента обжалваните актове. Големият им брой затруднява администрирането им и образуването на делото срещу маските.

Друга част пък са били върнати, тъй като не са съдържали необходимите законови изисквания и са нередовни.

Независимо от това част от образуваните дела вече са приключили с отмяна на наложената санкция. Задръстването на административните съдилища с жалби натоварва работата на магистратите и отвързва ръцете на адвокатите. Юристите обясниха и редица други пропуски, на чието основание глобите за нарушение на противоепидемичните мерки са оборими в съда. Когато се налага административна санкция – глоба, тя трябва да съответства на деяние, което да е обявено от закона по ясен и недвусмислен начин за нарушение.

Глобите, които бяха налагани масово за неверни декларации при преминаването на КПП-тата през пролетта или за нарушения на заповедите за разходки из паркове и градинки, паднаха в съда. Причината е, че масово магистратите откриват доста пороци в заповедите на министъра на здравеопазването.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 50557 | Одобрение: 6117
Че от къде толкова милиция по улиците?Те толкова крадци не са хванали за 30 години.А между глобените сигурно има и рецидивисти в неслагания на маски,но те са познати на милицията с по 50-60 неслагания на маски и чакат да бъдат осъдени до живот.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама