Надзиратели от Варненския затвор излизат на протест

16.12.2014 / 09:07 2

Стотина служители на затвора във Варна, следствения арест и затворническото общежитие в Разделна излизат на протест днес - 16 декември. Това съобщи за Moreto.net Николай Тонев от Синдиката на служителите в затворите в България. Стачката ще започне в 10 часа и на нея няма да присъстват единствено онези от надзирателите, които по това време ще са на работа. 
Основното искане на работещите в системата е свързано с начина на заплащане и отказа на Министерството на правосъдието да изравни възнагражденията с тези в МВР. Според Тонев, той и колегите му ще настояват не за по-високи заплати, а по-скоро за еднакви доходи с тези на полицаите. Ако и този път управляващите не чуят исканията им обаче, от организацията планират голямо събрание в столицата, увери синдикалистът.
"Работим по един закон, а ни плащат по друг", коментира още Тонев. Той обясни, че за разлика от останалите кадри в системата на МВР, работещите в затворите не получават допълнителните 40 лева за порцион или процент за специфични условия на труд. За разлика от полицаите, на надзирателите в местата за лишаване от свобода не се плаща и за времето, през което трябва да са на разположение, както и за нощен труд и празнични наряди. 
Освен във Варна, протести пред местата за лишаване от свобода в страната започват от утре в София, а в следващите дни и в Бобов дол и Ловеч. В процес на доуточняване са и датите за стачките в Бургас, Враца и Пловдив.
Това е вторият протест на работещите в затворите след промяната в закона за Министерството на вътрешните работи от 1 юли. През септември служителите във Варна се включиха активно в протестните действия, но единственият резултат, според Николай Тонев били многото обещания, мъжки думи и юнашко доверие.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Мода Стил (преди 8 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729
1
1
bosh (преди 8 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Ниски заплати, но в замяна на това "дебели бакшиши".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама