Напрежението между Анкара и Атина се покачва заради това, което ще се случи в Егейско море

13.03.2018 / 17:21 8

Снимка Булфото

Турция планира да изпрати военни кораби в морето край курорта Кушадасъ и така да попречи на ученията, които Гърция подготвя. Това съобщава БГНЕС, цитирайки в.“Джумхуриет“. Анкара блокира също с учения опита на Гърция и гръцката кипърска администрация да стартират проучвания за въглеводородни находища в Средиземно море. 

Така назрява рискът споровете и проблемите около изключителната икономическа зона в Средиземно море, възникнали между Турция и Гърция и Южен Кипър /гръцката част на острова/, да се пренесат в Егейско море. 

Началото на гръцките учения може да предизвика отново противопоставяне на съюзниците, този път в Егейско море. Гърция планира учението да обхване 4 различни района на Егейско море. Единият от тях започва от гръцкия остров Тасос и стига до границите на Турция. Друго поле на действията е на запад от турския полуостров Чанаккале, според турските власти тази опасна близост е заплаха за територията й. Третият тренировъчен район е на запад от гръцките острови Лесбос и Хиос. Обаче четвъртата зона на ученията започва от южната част на остров Хиос и е много близко до турското крайбрежие – до южната част на полуостров Чешме и достига до залива на Кушадасъ. 

Именно защото тази зона е в непосредствена близост до турските териториални води, Анкара няма да остане безучастна. 

Обръща се внимание на факта, че по този начин маршрутът между залива на Кушадасъ Съаджик и пристанището на Лебедос ще бъде напълно затворен. 

Между двете съюзнически държави са налице сериозни проблеми като континенталния спор, въпроса за въздушното пространство и др., а Турция се противопоставя на гръцките претенции за островите. 

В случая, заради пряката близост на зоните за гръцките учения до турска територия, Анкара ще изпрати военни кораби в морето.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
TR+GR (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
NE SA LI SAJU3NICI W NATOАнгелче
3
1
якошиба (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
НИТО В ТУРЦИЯ ИСКАМ ДА ХОДЯ НА КУРОРТ НИТО В ГЪРЦИЯ -В ТУРЦИЯ КУРОРТИТЕ И ХРАНАТА ИМ СА МИЗЕРНИ И С НАДЦЕНЕНИ ЗВЕЗДИ ХОТЕЛИ И В ГЪРЦИЯ Е СЪЩОТО  ДАЖЕ ПО СКЪПО ОТ ТУРЦИЯ  ЕДИНСТВЕНО В ИСПАНИЯ ВИДЯХ КАЧЕСТВЕНА ХРАНА ОСОБЕНО РИБА И МОРСКИ ХРАНИ
2
0
въпрос (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много ще ми е интересно българските управници на чия страна ще застанат, на турска или гръцка, ако работата стане сериозна?
1
7
Тракторист (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Турция е наш съюзник и няма от какво да се боим
3
7
КОМБАЙНЕР (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Спокойно Турция няма да ни пипне няма основание да се страхувате от турците.А Турция ако имаше таково намерение до сега 100 пъти да беше ни лапнала ние не представляваме никаква заплаха за Туция.  
3
8
Бай Уй (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нормална реакция от страна на Турция. За разлика от нас цени туризъма и прави всичко възможно да го опази и разшири. Кушадасъ е курортен град с активен 6 месечен сезон и пред него място за военни учения няма.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
1- помогнаха, 2- Славейков, 3,- влизането ни в НАТО
21
2
А къде е НАТО? (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Нали на НАТО се надяваме, да въдвори ред? Колкото погоннаха на Кипър, толкова ще помогнат и на Гърция, а още по малко на България! Жалко за българският народ, тръгна като овце след един евреин- Сюлейман Паши! Никой не ни е питал дали искаме да влизаме в НАТО, трябваше да има референдум! Славийков го е казал, "всичко което се прави за народа, но без народа е противозаконно"! Влизаненето в НАТО е без народа, значи е противозаконно, а евреина трябва да отиде в затвора, защото остави България без защита! Унищожиха армията, отделиха ни от Русия, сега сме никой! Ако бяхме под крилото на Русия, никой няма да посмее да ни пипне, най малко Турция! Сега някой смее ли да пипне Сърбия? Продажници сме и ще си платим за това!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама