Наш инженер изобретил робот рехабилитатор: Винаги ме е вълнувало как машините могат да отнемат бремето на хората

03.02.2023 / 13:34 0

Редактор: Виолета Николаева

Инж. Петко Стоев мечтае да създава роботи, които да са в помощ на хората. Така създал рехабилитационен робот, който да участва във възстановяването на прекаралите инсулт или инциденти, разказа българинът в предаването "Твоят ден" по БТВ:  

"Винаги ме е интересувала връзката между машините и хората и как машините могат да отнемат бремето на хората, за да живеят те по-комфортен живот. Това, което се захранва в ранна детска възраст, определя до голяма степен нашия път в живота. 

Детските ми спомени са как си играя с конструктори и правя някакви причудливи форми и започвам на база на въобръжението си да казвам - това ще е тази машина, тя ще действа по този и този начин. Родителите ми са в техническата сфера и ги карах да им презентирам проектите си. Благодарение на тяхната подкрепа и играчките, които ми даваха, моето въображение се канализира в тази посока и се появи желанието ми да помагам на хората. 

Мислил съм как може да се помага на хората с тежки травми в по-утопичен вариант. Роботизирани протези, които дават пълноценна възможност да живееш живота допреди инцидента. Вече има такива роботизирани протези. 

Рехабилитационния робот ми хрумна, когато един мой близък претърпя тежък инцидент. На рождения си ден се оказа в Пирогов. Аз бях наблюдател на процедурите за рехабилитация, хората трябваше да се съобразяват с графици, капцитет на лечебни заведения, и реших че с такъв вид устройство е необходимо да се подпомагат възрастните. Създадох рехабилитационен робот екзоскелет - устройство, което се слага по пациента с идеята да обхване цялото тяло. Ползва се след инсулт, след счупване на ръце. Има разлики между парализи и парези. Ако е прекъсната възможността за възстановяване, няма да помогне, но ако има възможност, това дава решение на доста проблеми." За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама