Наши рибари върнаха в морето гигантска моруна

13.09.2021 / 17:46 3

снимка Красимир Стоянов, фейсбук

Наши рибари уловиха гигантска моруна и я върнаха във водата. Те споделиха видеоклип в социалните мрежи, на който се вижда как пускат обратно гигантската риба във водите на Черно море. Стотици граждани не пропуснаха да поздравят рибарите за похвалната постъпка, предаде новаварна.нет.

От 1 януари 2021 г. тази година е в сила заповед от Министерството на земеделието, храните и горите, с която се удължава със срок от пет години улова на застрашени видове есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море – руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii), чига (Acipenser ruthenus), пъструга (Acipenser stellatus) и моруна (Huso huso). Основната цел на забраната е възстановяване на запасите.

Съгласно Червената книга на България, природозащитното състояние на руската есетра, чигата, пъстругата и моруната е „критично застрашен вид“ (CR). В частта „Необходими мерки за защита” в Червената книга, като основна мярка е посочено въвеждането на пълна забрана за улова на тези видове.

Есетровите видове са едни от най-застрашените видове в света, като причините за тяхното изчезване са антропогенни и биологични, в т.ч. риболов и свръхулов, незаконен и недеклариран улов, незаконна добив на черен хайвер и търговия, загуба и фрагментация на местообитания. Върху есетровите риби от басейна на река Дунав съществено влияние оказват изградените язовири „Железни врата” I и II между Сърбия и Румъния, които препятстват естествената миграция на видовете. Това ограничава възможността за достигане до местата за размножаване, което пречи за нормалното възпроизводство на рибите и води до намаляване на генетично разнообразие на популациите. Есетрите имат дълъг жизнен цикъл, късна полова зрялост, ниска специфична плодовитост и дълги миграционни пътища.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1752 | Одобрение: -273
А колко други не върнаха?...:errm:
5
2
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 31811 | Одобрение: -16304
Евала на хората, спасиха един изчезващ вид. Като погледне човек, всички животни започват да изчезват, но този вид ще изчезне по рано от другите...
5
0
Нане (преди 1 седмица)
Рейтинг: 6453 | Одобрение: 1058
Браво

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik