Наследниците на Иван Драсов направиха голямо дарение от снимки и документи за варненския архив

15.03.2023 / 16:09 1

Снимки: Булфото

Наследниците на Иван Драсов направиха голямо дарение от снимки и документи за варненския Държавен архив. Това стана навръх годишнината от рождението му. Те предоставиха документи, дарени от наследниците на съратника на Васил Левски,  съобщава "Радио Варна".

Дарители са семейство Ружа и Георги Димитрови. Днес е денят, в който се навършват 175 години от рождението на Иван Драсов.

Документите, които държавният архив във Варна получи днес от Ружа и Георги Димитрови, са пълна изненада, коментира директорът Владимир Владимиров.

"Донесоха ни ги буквално вчера. Писмата и снимките, буквално, са над 500. Изключително много писма. Има от преди Освобождението."

Писма, снимки, лични документи. Те са съхранявани от съпругата на Иван Драсов – Еленка Драсова. Тя предава една част от тях на Захари Стоянов. Разказът за историята им е на дарителят Ружа Димитрова.

"Една част е останала при нея и баба ми Мара Драсова Панчева, която също носи в сърцето си името на баща си, което е било много светло име за цялото ни семейство, е съхранявала тези документи. Това, което в момента предоставяме, са последните документи, които сме съхранявали. В този куфар, който изглежда по-стар отколкото са документите."

Винаги сме искали да възпитаваме родолюбие в децата си, продължава мисълта на Ружа Димитрова съпругът й Георги Димитров.

"В колекцията има снимки на Иван Драсов. Също и на неговите наследници. Примерно, когато той се е сгодил със своята бъдеща съпруга и след това кадри от сватбата."

На дарението присъстваха и децата на семейство Димитрови Гергана и Любомир.

Мястото на тези документи е в Държавен архив – Варна, категорично е семейство Димитрови. За да може най-малко изследователите на историята да имат достъп до тях.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 128192 | Одобрение: 4657
Благодаря и дълбок поклон на наследниците за  подаръка.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама