Наследството и запазените дялове - какво знаем и какво не за него

07.01.2022 / 11:36 0

Изключително често срещана практика през последните години е хората да научат как всъщност работи закона за наследството, едва когато предприемат прехвърляне или даряване на някой от своите имоти.

Случва се в даден момент да осъзнаят, че всъщност в закона има доста подробности, за които те не знаят. В не малко случаи тези на пръв поглед малки подробности могат да им попречат да реализират своите планове.

Разбира се, варианти винаги има, но те не винаги изглеждат по начина, по който гражданите са очаквали и планирали (за повече информация разгледайте в страницата на TML-Consult).

От една страна, хората могат да се разпореждат със своята собственост както намерят за добре, но от друга страна законът налага наистина доста строги правила. Това, което оставя много хора недоволни, е фактът, че на практика хората нямат пълна свобода на действие, с която да действат по отношение на избора кой да ги наследи.

Защо съществуват запазените дялове

Законът за запазените дялове цели да защити интересите на хората в максимална степен, в случай, че други членове на семейството, роднини или външни лица опитат да ощетят наследника по закон. Гражданите на България могат да участват в подобни спорове и искове чрез представител, който трябва да притежава юридическо образование (адвокат).

Кой има право на запазен дял и какви са размерите на този дял

Право на запазен дял има всеки един от наследниците, включително всяко едно от децата и съпругът или съпругата. Съответно, размерът на дяловете на децата зависи от техния брой, а размерът на дяла на брачния партньор е правопропорционален на дяловете на всяко едно от децата.

Имат ли родителите право на запазен дял

Родителите имат право на запазен дял единствено ако техният наследник няма сключен брак и няма деца. Ако такива има, те се водят наследници от първа линия и родителите не се ползват от правото си на запазен дял.

Как хората най-често прескачат запазените дялове

Тъй като законът в тази област на гражданското право е доста строг, това налага хората да проявяват много голяма креативност по отношение на действията, които предприемат за да насочат имотите си към този, когото изберат.

В случая се използват различни практики, като например договор за гледане и издръжка, покупко-продажба, различни форми на делба (в случай, че обстоятелствата го позволяват) и други.

* публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама