Наслука! Ловният сезон за прелетни птици се открива утре, ето какво е задължително за всеки ловец

11.08.2017 / 12:59 6

илюстрация: Булфото, архив

На 12 август (събота) се открива ловният сезон за прелетни птици - пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина, както и разрешените за лов видове гълъби.


От  Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на любителите на лова, но предупреждават да не се нарушават  правилата за безопасност.
Горските служители системно извършват проверки за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите.

През тази година стриктно ще се следи и дали се използват забранените звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеч. Ловците задължително трябва да разполагат с писмени разрешителни. В документите се посочват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, а също и начинът и мястото, видът и броят на разрешения за отстрел  дивеч.
Всяка ловна дружинка трябва да проведе инструктаж на участниците. Ловното оръжие е лично и не се преотстъпва дори и на правоспособни ловци. До района на ловуването то се носи в калъф и незаредено. 
Неговото сглобяване и зареждане не е позволено на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена, напомнят още от СИДП.
Във връзка с повишения риск от пожари горските служители  апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.
Съгласно установените норми за отстрел, в рамките на един ловен излет е разрешен ловът на не повече от 15 пъдпъдъка и до 10 птици от видовете гривяк, гълъб, гургулица и гугутка, горски бекас и обикновена бекасина.
В обхвата на СИДП ловците са около 17 000 души. От началото на годината досега са издадени нови 285 ловни билета.За запазване и обогатяване на запасите от местен дребен дивеч в дивечовъдните райони, стопанисвани от държавните ловни и горски 
стопанства към СИДП,  ежегодно се извършва разселване на птици. За последните три години са разселени общо 3810 фазана,  200  яребици  и 929 полудиви патици.
 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
стоян (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ам каква софра става ----- чудо! Не знам за тук около Варна, аз съм записан в Троянско. Имам ловно оръжие, но не го нося (само пистолета си нося 24/7), ама голяма веселба става
1
0
БАЙ ХОЙ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
РАЗРЕШЕТЕ И ЛОВА НА " НО СЪР"-чета !!!!!! Меркел ще поканиш ли и "горките деца"   Поне 15 тийнейджъри в Мароко се заразиха с бяс след като изнасилиха магаре, пише британският в. Сън.Информацията се появи вчера в медии от африканската държава, след като част от сексуалните насилници признаха как са прихванали инфекцията. 15-те момчета бяха хоспитализирани и подложени на терапия срещу бяс.
1
0
Абе (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
To няма пъдпъдъци вече по нивите, изтровиха ги с ти химии.... Шътребе да си ги купуват от развъдниците за да има по кво да пъцат...
1
2
Ханк Рум (преди 11 месеца)
Рейтинг: 14207 | Одобрение: 2427
Изброените птици ловувам с прашка и обикновен камък.Парче арматурно желязо ми е необходимо за да сваля няколко гълъба.А гугутки не бива да се убиват.
0
0
unit747 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Успешен ловен сезон колеги наслука много положителни емоции и безброй хубави моменти . между ловците и рибарите има много общи неща но нещото което най - много трябва да ни обединява е грижата за опазване на българската природа -нулева толерантност към различните форми на бракониерство в лова и риболова , събирачите на билки , гъби и трюфели  без разрешително , бракониерите дървосекачи.от Североизточното държавно предприятие освен да пожелават трябва и да пускат полезен дивеч , освен това да се борят с престъпленията срещу българската природа и гора т. е. да създадат условия хората да практикуват спорта за който си плащат.Количеството на пуснат полезен дивеч което е посочено в статията е просто смешно по добре да го бяха премълчали да не стават за смях. само при един лов но кеклици в Испания който гледах на филм  на 4 ма ловци които стреляха залпово бяха пуснати повече от половината по брой птици от посочените по горе  , печелившите - естествено испанската природа и ловци , видът птица , и тези 4 мата които си тръгнаха доволни след обилния и изпълнен с емоции лов  т. е . всички. Успех колеги!
0
0
Бай Уй (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не познавам ловец, който да може да стреля и ако има пъдпъдък, да се ограничи с 15 птици.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама