"Национална лотария" се жалва в Еврокомисията

20.01.2020 / 09:11 4

Собствениците на "Националната лотария" са сезирали Европейската комисия заради идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. „Трудно обаче ни е да обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде", заяви изпълнителният директор на компанията Димитър Ганев пред Нова телевизия.

"Очевидно г-н Симеонов няма никакви познания по нашата материя. Това е нормално, не е длъжен да ги има. Но непознаването на Конституцията вече е друго нещо. Всеки има право да прави бизнес“, добави Ганев.

Шефът на Националната лотария разказа, че тотото отделя пари за спорта, но то е имало монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. той и екипът му решават да видят какво се случва с тези билети, защото си спомнял, че едно време дядовци обикаляли по заведенията с билетчета. Оказва се, че държавната лотария е фалирала и лицензът е прехвърлен на тотото. Така той започва да се занимава с този бизнес.

"Преди да се появим ние, тотото правеше 5 милиона, в момента прави 50 милиона, благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен.", посочи още Димитър Ганев.

През декември се появи сигнал, според който начинът по който са събирани данъци от държавната и от националната лотария не просто се различава, но бюджетът е пропуснал да събере 250 млн. за последните 5 години, защото частните лотарии плащат в пъти занижена такса.

„Данъци в хазарта няма, има държавна такса, така е решило законодателството. Има 2 начина за плащане на тази държавната такса. Единият е по-голяма основа, по-малка ставка. Другият е по-малка основа, по-голяма ставка. Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни варианта прецениха, че за да може да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребителите е по-добре да изберем вариантът при който плащаме такса върху по-малка основа. Законът дава право да се избира“, обясни Ганев и подчерта, че всяка проверка на комисията по хазарта през последните 5 години потвърждава, че нарушение няма.

Основният пример, който Валери Симеонов дава, е австрийската лотария. Там обаче лотарията се управлява от частна компания, макар че има държавен монопол. В Англия, в Италия, в Турция операторите са частни оператори. Спечелихме в Молдова концесия, т.е. пак частен оператор при държавен монопол, уточни Ганев пред Нова телевизия.

„Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе Ганев.

„Обединени патриоти" предлагат промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми. Вносител на законопроекта е Валери Симеонов. „На първо място залагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС, защото тогава част от печалбите, са гарантирани, че ще отиват в Спортния тотализатор", посочи той в петък.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
toshinkata (преди 3 години)
Рейтинг: 3533 | Одобрение: 1028
и що трябва да я има тая лотария, хората са полудели с тия билетчета... по телевизията рекламите го изкарват едва ли не купуваш 2-3 билета и хоп 100 000 минимум печелиш, който не е купил той не е спечелил. А единствения, който печели се знае кой е... Трябва да се забрани това извращение, може да има 1 държавна лотаря както беше преди, разните му казина и подобни трябва да се затворят и без това събиорат само наркомани и отрепки
2
0
nimfa1925 (преди 3 години)
Рейтинг: 16160 | Одобрение: 3330
Стига се ревал! Няма ви спрат.Ако досега печалбата от лотарията си я гризкахте сами отдааавна да са ви затворили.Така е в BG!
4444444
3
1
... (преди 3 години)
Рейтинг: 25608 | Одобрение: 7273
Принципно е забранено да се рекламира хазарт по телевизията. Трябва да има 18+ червена точка. Обаче .... ДДС-то на хазарта по незнанни причини е 14% (ако не бъркам) - ЗАЩО? Хазарта е по-нужен на народа от хляба ли? Защо не намалят ДДС-то на храните и лекарствата ? Иначе ми е жал в магазина, като гледам как хората се колебаят да си вемат нещо нормално за ядене или салам+билетче и едно кисело мляко.
6
0
Голям праз (преди 3 години)
Рейтинг: 30748 | Одобрение: 4713
Тоя така се ожали по ТВ, че можеш да останеш с чувството, че работят на загуба. А Комисията за защита на личните данни кога ще ги подгони? Трябва да се забрани ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО показване по ТВ на спечелилите - кой е, откъде е, какъв е и т.н., което ме навежда на мисълта - чакайте посещение!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама