Национална мрежа за децата: Недопустимо поведение на репортера на Нова Румен Бахов спрямо дете без маска

14.10.2020 / 10:13 14

Кадър НТ

Репортерът Румен Бахов предизвика гневна реакция на Национална мрежа за децата заради репортаж, при който задържа и снима дете без позволение на родителите.

Ето какво пишат от НМЦ:

"Репортерът на Нова телевизия Румен Бахов си позволи недопустимо поведение спрямо дете по време на репортаж „Изхвърчал капак на шахта проби резервоара на камион“  в предаването „Здравей, България“ на 12 октомври.

Основната тема на живото включване е пътен инцидент на софийска улица. В средата на разговора с потърпевшия обаче, репортерът се втурва към момче, което се качва в автобус на градския транспорт без предпазна маска. В последвалия диалог журналистът му прави груба забележка, че е без маска. Младежът обяснява, че е забравил да си вземе такава и че бърза за училище, но Бахов настоятелно задържа детето и започва публично и изключително унизително порицание пред цяла България. Въпреки молбите на младежа да бъде пуснат, за да не закъснее за училище, въпреки изразеното съжаление и обещание, че това няма да се повтаря, Бахов настоятелно задържа момчето и продължава да го мъмри публично.

Непрофесионално и недопустимо е подобно поведение на журналист спрямо дете. Нарушен е етичния кодекс за отразяване на деца и младежи в медиите и Закона за закрила на детето, погазени са човешки права, отразени в Конвенцията на ООН за правата на детето.

Журналистът  си позволява да снима дете без съгласие на родителите, публично го унизява и уронва достойнството му, което може да има за последствие подигравки, психично неблагополучие и страдание.

Според чл. 17а. от Закона за радиото и телевизията, доставчиците на медийни услуги са длъжни да спазват правата на децата, уредени в Закона за закрила на детето и в други нормативни актове, и да не допускат участие на деца в предавания, които са неблагоприятни за тяхното психическо и социално развитие.

В Етичния кодекс на българските медии изрично е споменато, че трябва да се избягва интервюиране на деца без съгласие на възрастни, отговарящи за тях.

В  Конвенцията на ООН за правата на детето, член 16, е записано, че детето трябва да бъде защитено от посегателство срещу неговата чест и добро име. В същия смисъл е и чл. 32 от  Конституцията на Република България.

Национална мрежа за децата настоява Нова телевизия публично да се извини за поведението на Бахов, репортерът да бъде запознат с етичния журналистически кодекс и да бъде санкциониран. Настояваме също Държавна агенция за закрила на детето и СЕМ да изразят позиция и да бъдат предприети незабавни и категорични законови действия за санкциониране на телевизията."

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
ПРА.....Аурата е енергийно поле и е различна за всеки човек, като се променя постоянно...Тя е невидима и не е физическа величина, а духовна т.е. - в нея няма нищо закодирано, а цветът означава нашите мисли, чувства и дори здравословно състояние състояние, казват някои.....Твоето виолетово означава "мечтател".....Моята е индиго - "допир с други светове и радетел за духовност и просветление" т.е. според някои съм хахо / неразбран от повечето други хора, които не виждат какво се случва зад баира/.....Радиестезията е нещо друго....това е метод за откриване и диагностика, ползващ вълните излъчвани от телата....Преоткрита от професор Тюрен, при разкопки в Египет през Втората Свтовна и ползвана широко в Древността.....Вълната на здрав човек е точно 8 метра и започва да намалява, когато се разболее....Въпреки огромните усилия хвърлени в тази наука, все още има много неизвестни за кодираните информации в тази невидима за каквато и да е друга апаратура човешка вълна....В САЩ се правеха опити да се конструира машина, но не стана....И това е едно от нещата, които водят до недоверието на останалите хора и мистицизма.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
Аз искам 5 6 да имам, ама то не зависи само от мен УхиленУхиленУхилен Преди една година в Търново на Самоводска чаршия имаше едно момче с уред за определяне на аурата и се оказа, че аз съм лилава, малката е кристална, каката е златна, а жена ми половината синя, горната част на тялото лилава. Странно как може да има закодирано нещо в био полето, като се има предвид, че то е променливо.
1
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
ПРА.....стремежът и желанието на всеки, или почти всеки мъж е да има мъжка рожба и това идва още от древността.....Момчетата остават в къщи, работят, продължават родовото име и водят снахи, а момичетата излизат и отиват на чуждо място...едно време де....! Имах колега с  апартамент срещу Пожарната и като го питат къде живее казваше : Поглеждаш към балконите и като видиш 5 чифта бикини и един чифт мъжки чорапи - там съм,  но ще пробвам до дупка.....! Скоро си отивам в Щатите, но ще се постарая да се срещнем за нещата за които говорихме и ще си донеса такъмите....Занимавам се с радиестезия вече почти 35 години и знам метод с който ще ти "позная" какви и колко деца ще имаш, без да съм "циганка".....Това е записана информация в твоето биологично поле и не подлежи на промяна....Ще се обадя до десетина дни.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
Мерси за пожеланията, да ти се връщат, но мен ме интересува, ако пробвам за трето дали пак ще е момиче. В един хороскоп преди 10 г. пишеше за мен "тип женски", чудих се какво ли е това, но сега разбрах, може би правя само женски. Но пък имам познат с 3 дъщери през 2 3 4 години, но по късно решават пак да пробват за четвърто с надеждата да е момче и хоп изненада, близнаци момчета, че се чудя и аз ли ще имам този късмет УхиленУхиленУхилен 5 ще ми дойдат в повече, особено за жена ми.
2
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
ПРА....не казвам, че съм разбирач, а съм наблюдавал и съм чел по въпроса....Генетиците са разделени .....едните казват, че момчето прилича на майка си, а момичето на баща си, позовавайки се на Хикс и Игрек хромозомите, но  останалите прилагат снимков материал и оборват първите.....! Какво казват вторите.....? Първото дете прилича на бащата, второто дете прилича на майката, а всички следващи имат прилика и с двамата.....Тук обаче се намесва един важен фактор......Ако жената е имала аборти, редът се размества и при два аборта например, роденото дете вече е трето, не първо.....Има и други фактори влияещи на външния вид на детето, най-вече височина, нос и уши, цвят на очите и косата и т.н. , които може да се повлияят от така наречените "рецесивни" и "доминиращи" гени /американска теория/ .....Та, ако жена ти не е имала аборт, предположението е, че първото момиче би трябвало да прилича на теб, а второто на майка си.....което пак казвам не е задължително, а само предположение.....! Да са ти живи и здрави момичетата.....и всъщност няма значение на кого приличат, важното е да станат един ден добри жени и отговорни майки.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
Да, така е УхиленУхиленУхилен ей много ги разбираш УхиленУхиленУхилен малката в главата прилича, но в тя
4
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
ПРА....щом имаш две момичета, значи си евач.....Така казваха бабите пред блока....Лесно е да вкараш пишка и да изкараш пишка.....Трудното е да вкараш пишка, пък да извадиш п.....Да са ти живи, здрави и красиви.....Предполагам голямата прилича на теб, а малката на майка си.....Ако е така и искаш да знаеш защо, ще го пиша в следващия коментар....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
Базикам се Крис, напълно те подкрепям, в къщи аз съм лошия полицай, но имам 2 момиченца и въпреки това, гледам да не ги лигавя. При мен номерата не минават и бягат при жена ми, тя ги глези и я правят луда, после аз трябва да компенсирам, но е важно и да не си прекалено строг, за да не ме намразят.
4
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
ПРА.....пак не ме разбираш и акцентираш на "какво чувствло горкото детенце", без да се замисляш, че всеки подрастък трябва да си заслужи последиците, колкото и лоши да са те, за да се научи да спазва правилата....Силно се надявам, че възпитаваш децата си както трябва....за тяхно добро, а не за твоята мека душа....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
6
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
И каква беше поуката за детенцето, горкото то, колко добре се е научило да се извинява и да моли, да му се размине без лоши последици.
5
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
ПРА.....преди 89та ядяхме шамари и нямаше Член 16, нямаше и гей клубове, та пораснахме дисциплинирани, знаещи и можещи.....От долния ми коментар ясно личи, че не съм съгласен да отглеждаме мамини синченца и лигльовци....Това "детенце" да се върне да си вземе маската, а като е закъсняло за училище да му е обеца на ухото.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
4
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
Горкото дете, защо го стресирате, не виждате ли, че то не е виновно за поведението си, преди 89 г. децата нямаха такива проблеми, както сега.
5
2
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229878 | Одобрение: 22518
А тия от Организацията по защита на детето, защо не си заврат Член 16 там, където не им огрява слънцето....? Този келеш от малък ще се научи на номерца и като порасне не се учудвайте, че ще стане поредният гьонсурат в Булгаристан.....!! Липсва кьотекът и децата от малки се научават на "дисциплина" т.е. свободия.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
4
аха (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
АБЕ ТОЯ ОТВОРЕНИЯ РЕПОРТЕР ЩО НЕ ИДЕ ДА ПИТА ДОГАН, БОЙКО, ПЕЕВСКИ ЩО СА БЕЗ МАСКИ, АМИ ПИТА ДЕТЕ? КОМПЕКСАР-КОЙ НА ,КОГОТО МОЖЕ,ЕСТЕСТВЕНО НА ПО СЛАБИТЕ, НИКОГА НА ПО-СИЛНИТЕ-ЗАЩОТО ПО-СИЛНИТЕ БИЯТ...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама