Най-богатите в България са забогатявали с 10 милиарда на година при управлението на Борисов

11.09.2022 / 14:37 5

Булфото

Икономистът Евегени Кънев направи интересен анализ, който показва къде точно се намира страната ни през последното десетилетие.

Страната ни е на първо място в ЕС по неравенство между най-богатите 20 % и най-бедните 20 % от населението.

В никоя друга страна в ЕС няма такава драстична разлика. В никоя друга страна в ЕС няма такъв бърз темп на увеличаване на доходите на най-богатите като процент от общия Брутен вътрешен продукт. В Румъния доходите на най-богатите дори намаляват като процент от БВП, което пък се увеличава много по-бързо от това в България. В резултат се формира устойчива средна класа с растящи доходи и силна демокрация. 

Подобно неравенство има в страни, които клонят към диктатура, авторитаризъм и еднопартийна номенклатура със слаба пазарна икономика и силен властови елемент в разпределението на благата.

Ето какво пише Кънев:

"Понеже наглостта на ГЕРБ е безгранична - вече прехвърлят вината за трагичните ИМ пътища, а и няма кой да покаже истината за тяхното управление - се опитвам аз да го правя със статистика на Световната Банка.

Днес ви предлагам сравнение между Румъния и България - как се е променял делът в БВП на топ 20% от населението по доходи - в Ерата ББ.

Това е изключително важен показател, който показва как работят от една страна пазарните механизми - т.е дали е заплатен справедливо приносът на участниците в икономиката. А от друга страна - преразпределението на БВП през бюджета по линия на бюджетни заплати, пенсии, социални помощи, но и по отношение на заплатите във фирмите - получатели на обществени поръчки.

Колкото по-равномерно се разпределя БВП сред всички подоходни групи, толкова по-благоденстващо е обществото. Колкото по-голяма е средната класа - толкова е по-силна демокрацията.

И обратно - колкото по-голяма концентрация има на доходите в най-богатите, толкова повече социално и политическо разделение има в обществото. Колкото повече обеднява и изчезва средната класа - толкова по-нестабилна е демокрацията и прераства в олигархия. А олигархията купува всичко - политици, съдебна система, медии и накрая самата държава.

Виждате ясно, че за разлика от Румъния - точно това се е случило в ерата ГЕРБ. Между 2010 г. и 2020 г в абсолютна сума доходите на топ 20% се увеличават с 10 млрд лв годишно, т.е с около 7% от БВП.

В резултат имаме

- фалшиви политически субекти, създадени да обират протестния вот срещу ГЕРБ и ДПС;

- съдебна система, която ”сваля” всеки акт на правителство, насочен срещу тях;

- медии, които не смеят да нищят криминалите в нашата политическа система и замитат следите им. ИТН.

Изборите са единственият начин за вкарване на някаква нормалност в нашата държава.

И както казваше Апостолът: “Всекиму своето”.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 110450 | Одобрение: 2395
Оставени са да крадат  за себе си и  да пълнят Бойковото чекмедже с кюлчета и пачки евро. Ясно е. Повече от 10 милиарда годишно се е крало. 
Всеки да си получи заслуженото !
2
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 61257 | Одобрение: -28488
Крончо, днес явно ти е било ден на бисерите. Дай пример за милиардери с по 100 милиарда и кажи Бойко къде се котира между тях? Той ако има толкова пари ще влияе на световната икономика...;) Изтрещяхте мамка му...
2
2
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 66961 | Одобрение: -5444
А самата тиква със 100 милиарда!Гняв
Марио Кроненберг
11
10
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Който е написал това "Страната ни е на първо място в ЕС по неравенство между най-богатите 20 % и най-бедните 20 % от населението. В никоя друга страна в ЕС няма такава разлика. Подобно неравенство има в страни, които клонят към диктатура, авторитаризъм и еднопартийна номенклатура със слаба пазарна икономика и силен властови елемент в разпределението на благата." е /по ваш избор/: посредствен лъжец, идиот, смешен манипулатор, крайно невеж. 🤷‍♂️ 1-то изречение, че страната ни е на първо място в ЕС по неравенство между богати и бедни - е абсолютна лъжа. Даже самите проценти /20%/ го доказват. Но написалият тази глупост и лъжа не се усеща, не може да мисли. 2-то изречение, че в никоя друга страна няма такова неравенство - също е лъжа. /виж първото изречение/ 3-тото изречение, с цел да излъже и манипулира, авторът неволно е написал истината - ако към написаното се вмъкнат държавите САЩ, Великобритания и др. държави от западна Европа. /но и не само от Европа/ 🙂 Ако допреди 25 г. разпределението на благата /конкретно в САЩ и Великобритания/ беше в ръцете на 20 и повече процента, то към този момент е в ръцете на 10 и по-малко процента. Тоест: шепа политически елит и олигарси държат в ръцете си милиарди, трилиони. А народа - кучета го яли. В САЩ например, средната класа отдавна е екзотичен вид. 🙂 Е, както става ясно, невежият автор не знае, че колкото е по-голям процента на паралиите - толкова по-малко е социалното неравенство. Той невежата, завалийката си мисли, че е обратно - нисък процент на кръволоците - по-малко социално неравенство. 😁 Че и да придадат тежест на тая манипулация, на тая буквално глупост и лъжа - турнали снимка на Боко, демек той е виновен - да си каже читателя. 😁 Жалка история. Смешна история. В такъв случай, пита се в задачата - Б$П колко милионери и милиардери излюпи за 30 г.? 😉
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
4
4
Голям праз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30864 | Одобрение: 4749
Само толкова ли?!?!?!?!? При налагането на порочната "ин хаус" система, показателите са много занижени!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама