Най-необичайните мостове по света

06.01.2021 / 11:06 1

Кадър Ютуб Ayhan Infire

Влогърът Айхан от Варна продължава своите интересни разкази за слабопознати места по света и у нас.

Необичайните мостове винаги привличат вниманието на туристите и се превръщат в известни забележителности. 

Интересен факт е, че най-големия брой мостове в света се намира в германския град Хамбург, те са над 2300, а например в Санкт Петербург има "само" 400 моста.

Мост от корени в Индия

Местните жители са започнали да строят мостове от корените на каучуковите фикуси преди няколко века, насочвайки корените в правилната посока и за 500 години са успели да построят много мостове с обща дължина повече от 3 км. Такива мостове са доста здрави и те не се страхуват от наводнения, които често се случват в този район.

Мост на дъгата (мост Банпо)

Този мост-фонтан е включен в Книгата на рекордите на Гинес като най-дългият фонтан в света (дължина - 1140 м). Мостът е в Сеул (Южна Корея ) на река Ханшуй.

Небесен мост Лангкауи

Този мост се намира на остров Ланкауи в Малайзия и е местна забележителност. Дългият 125 метра мост се намира на надморска височина от 700 метра и предлага красива гледка към целия остров.

Подвижен мост Slauerhoff

Автоматичният лифтов мост „Slauerhoff” се намира в в Холандия и е кръстен на писателя Слауерхоф. Мостът е с размери 15 на 15 метра.

Мостът на Мойсей

Друг мост в Холандия, кръстен на пророка Моисей, според легендата, водите на Червено море се разделят тук.

Подвижен мост

Rolling Bridge в Лондон е дълъг 12 метра и се управлява от хидравлични помпи, вградени в парапета на моста.

Мост за акведукт в Магдебург

Този необичаен мост за акведукт се намира в Германия и е най-големият воден мост в Европа. Мостът е дълъг 918 метра.

Мостът на хилядолетието в Гейтсхед

Мостът е във вътрешната част на Северна Англия и се състои от две дъги, едната от които свързва двата бряга на реката. Когато съдовете преминат, двете дъги се издигат, образувайки арка с височина 25 метра.

Виадукт Мийо

Виадукт Мийо, разположен в Франция , това място наподобява научно-фантастични филми за бъдещето, но това е нашето настояще. По време на строителството той е бил най-високият мост в света, един от стълбовете му е висок 341 метра - това е по-високо от Айфеловата кула. Мостът е дълъг почти 2500 метра.

Мост на залива Хангжу

Мостът пресича залива Хангжу през Китай и е най-дългият трансокеански мост в света. Дължината му е 35 километра и 673 метра. Свързва китайските градове Шанхай и Нингбо.

Мост Понте Векио

Понте Векио - известният мост над река Арно във Флоренция (Италия ). Това е най-старият мост в града и е построен през 1345 година. От двете страни на моста има къщи, в които в момента се намират различни магазини.  


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
blazer (преди 3 месеца)
Рейтинг: 3045 | Одобрение: 830
Интересно, наистина. Има много шантави мостове, затова и понякога се случва да паднат.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама