Най-после нещо добро! Новата поправка в закона е страхотна: Убиваш крадец вкъщи законно

19.04.2018 / 17:37 20

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс, предаде Днес.бг.

Текстът, който те искат да се запише гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище".Заявка за разширяване на правото на всеки да защити живота и собствеността си воеводите направиха още през март, след като лекар от Пловдив застреля крадец в дома си.

Заради този случай сега 14 народни представители от ОП искат да се разшири правото за самоотбрана.

Те настояват да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложението е за промяна в само един от текстовете, който в момента гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Мотивът на депутатите към проекта е, че тези текстове от Наказателния кодекс трябва да са ясни не само за юристите, а и за гражданите.

Според тях нападнатият е изненадан и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

Вносителите обясняват, че в момента институтът на неизбежната отбрана се прилага само в два случая. Първият – когато в жилището се прониква чрез използване на физическа сила по отношение на едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда, направена за защита на имота или на тези, които го обитават.

"Всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище, например използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство и други остават извън приложното поле на действащата разпоредба", посочват вносителите.

Депутатите предлагат и изменения, свързани с битовата престъпност.

Предлагат да се ограничи действието на разпоредбата, която предвижда глоби от 100 до 300 лв. Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

Предлагат и от тази разпоредба да не може да се възползват всички извършители на две и повече престъпления в рамките на година. Сега тя е в полза при определена стойност на отнетото имущество.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Тоя олигофрен убит (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Няма по тъп,ограничен,дебилен,шизофреничен,рубладжия,национален предател,близач на руски валенки!БОКЛУК
2
1
тоя (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
РЕАЛ ДЕАЛ..ХАЙДЕ ГЛЕДАЙ КАК ЩЕ ТИ ВЛЕЗЕ ДРУГ С ПИСТОЛЕТ И ЩЕ ТИ ГО ЗАВРЕ В ГЪЗА..НЕ САМО БЕДНИ ЦИГАНИ ЩЕ ВЛЕЗАТ..С НОЖОВЕ..Изплезване:devil:Изплезване
1
0
Real Deal (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Най после.Хайде да видим кой ще влезе сега???
0
2
ROM ZLATKO TOMOV YRDANOV (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
DA   AZ   NEGU  HARESVAM  JIVEQ   VAF   GRAT   NA   CENTARA   I  FLIZAT  KRATCI  PO  NA 17  GODINI  I  KRADAT  PRED  MEN  KOLELOTO NA  MOIETO DETE  KOITO SAMGO KUPIL ZA 50 LV  I   AZ   AKO SAM   NEKOI  POMIQR   KAKVO TEBA6E DA NAPRAVQ  NA TIQ  DECA    AKO  GO  UBIE6   KAKV  JIVOT  6TKARA6 SAS   TVOIETO  SEMEISTVO      :'(
11
0
стоян (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Точно така, Българин Цитат от вашата Конституция (аз не съм бг роб): Чл. 17.  (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (2) Собствеността е частна и публична. (3) Частната собственост е неприкосновена.
22
0
Българин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе стига сте ми усуквали малумници... деца с топка, деца си играели, деца брали круши и череши и т.н.  Никой не говори за такива 'деца' и всеки знае какво са играещи деца, и никой не би застрелял едно дете на което му е паднала топката в двора или е откъснало две круши.... ама сами деца не се разхождат в 2-3 часа през ноща в дворовете ви, и такива които влизат у вас с нощ в ръка и през ноща, не са деца !! Нормалните деца са си в дома по това време, нормалните деца не разбиват домове, нормалните деца не убиват някой възрастен за 20 лева !! Точка... имам нещо в главата, и мога да преценя кого да застрелям в дома си... дете с топка, когато си е играело следобяд, или дете с нож, в 2 през ноща в моята собственост !!
10
2
стоян (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
До "ситуация": "Едни деца бяха си отворили вратата на гаража и през него влeзли в двора, та до вратата да искат бонбони. Това влизане с взлом ли е, пак ли може да си се стреляте?" ДА! И не ме интересува! Имота си е мой! А ако наемателя, евентуално не вюеме мерки, отива на улицата
2
12
ситуация (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе хора, не ви ли е падала топката в чужд двор? И съм молила да ми я дадат и съм влизала без разрешение, просто, за да си я взема. Да, може би не е правилно, НО съм била на 9-10. Ако в тоя момент някой реши, че му застрашавам зайците или черешите? Да, в града череши и т.н на пазара, ама по селата? Да на никого не му е приятно, трябва да се иска разрешение, но да не преувеличаваме. Не ме интересуват мангалите. Посредношите децата трябва да са си по леглата, ама в 3 следобед лятото? Едни деца бяха си отворили вратата на гаража и през него влeзли в двора, та до вратата да искат бонбони. Това влизане с взлом ли е, пак ли може да си се стреляте? А ако се скарате с някого, обадите се да дойде уж да ви помогне, но той влиза в двора и вие до стреляте под предтекст, че се защитавате? Но не е хубаво да се мисли. Първосигнално се действа. 
25
2
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 32942 | Одобрение: 10802
До въпроса! Аз, когато бях дете, баща ми ме научи, че в чужд и държавен двор не се влиза! Камо ли да се краде!
32
0
кукуригу пръц (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Дрън дрън ярина! Пишете сякаш вече е прието. Има мноооггооо път до там. Надеждата умира последна. А ако променят още една дума и стане "имота" вместо "дома" ще е супер. В това ще влиза всичко - мазе, таван, гараж, кола, двор, вила, дворно място и изобщо всичко. А аз детето си го уча да си купува крушите, а не да ги бере от чужди дворове. Защитници на мангалите не ща и да чувам. Сволачи мизерни получовеци от майка Индия. 
31
0
Българин: до Въпрос (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ще ти отговоря... трябва да включва всичко, което се счита за собственост !! Ще отговоря и на оня катър който се изцепи в ефир, че не трябва да е така, защото, разбираш ли "Можело деца да прескочат оградата, за да си наберат череши" - 14 годишни деца с тъмен цвят на кожата, не влизат в двора ти с нож в ръка, в 2 часа през ноща, за берат череши !!  И ако дете, поиска череши, по нормален начин от някого - никой не би му отказал !!
8
1
xx (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
vinagi shte ima nedovolni loosuri kakuvto i zakon da se napravi ima mnogo prosti i zavistlivi bulgari tova e nashia narod 
4
22
Въпрос (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
къщата включва ли двора??? Ако дете влезе в двора на намръщения дядо Х да си набере круши и дядо Х хич не обича деца, ама пушката много я обича и винаги е до него и стреля? Не е измислено добре, а и е предложение за сега.
24
0
Инчхай (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не е лошо да се замислим и върху " Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.". Че за мен 520 лева не са малко пари и да ги прежаля, че някой мангал е решил да ме краде.
17
0
Българин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Но пък, бих го блъснал и с колата... 3 пъти !!  Ухилен  Ще ми лепнат около 6 год. - ще лежа не повече от 'един мандат' на правителството !! Така, че пак си заслужава !!
19
1
Българин: до ?!? (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Точно така, но аз имам достойнство, морал и т.н. Усмивка и никога не бих навредил на някой обикновен човечец 'просто ей така' както се казва.... но виж, Цецо-Крадецо, той не е обикновен човечец, и с удоволствие, бих бил, в полза на обществото, и да помогна по този начин на милиони Българи !!
8
5
?!? (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"Българин",има логика-каниш госта,пийвате,скарвате се,убиваш го,чупиш прозореца и понеже няма свидетеми,казваш,че е ..."противозаконно влизане в жилище"    
21
2
Nexus (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Такъв закон няма да е зле и да се въведе за селските получовеци......
18
1
Възмутена (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Супер!!!
21
2
Българин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами, по този случай, каня Цецо-Крадецо на гости вкъщи, да пийнем, да хапнем, да си поговорим.... а от там на сетне, аз си знам какво да направя !!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама