Не е ли гениално? Да омесиш козунак на конци в пералнята
Според традициите не може да посрещнем Великден без козунак, но за да стане наистина вкусен, трябва да бъде омесен добре. За неговото месене обаче има и много по-хитър начин, като при него не измъчвате ръцете си.
Методът е измислен от Спаска Кудева от село Сапарево, която казва, че вече няколко години меси козунака си в пералнята. Всеки път той много вкусен, споделя от личен опит домакинята.
След като приготви тестото, Спаска го поставя в три найлонови торбички една след друга, като ги завързва добре. Отличното опаковане няма да позволи на тестото да изцапа цялата пералня.
Когато тестото е добре опаковано в найлонови торбички, може да да го поставите в пералнята. Включете центрофугата на най-ниските обороти, а след това постепенно увеличавайте, докато стигне 1000 оборота.
След това оборотите се намаляват. Процедурата се повтаря два пъти, след което тестото ще е напълно готова, казва Спаска от Сапарево, цитирана от Дарик.
От форумите в интернет други кулинарки споделят, че ако ще месите козунаци в програмата за центрофуга на пералнята, най-добре е да използвате плътните черни найлонови торбички, понеже има опасност другите да се скъсат, а тестото да залепне по пералнята.
Нужно е също и да добавите малко мазнина, преди да поставите тестото и да го пуснете в пералнята.
Около 15 минути са необходими, за да се омеси перфектно тесто, след което може да го оформите и да го изпечете.
Ако обаче се притеснявате да използвате пералнята за месене, машините за домашен хляб ще ви спестят големите усилия около месенето на великденския козунак. Нужни са само 30 минути и тестото ще е готово за оформяне.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта