Не избираме булка, а главен прокурор, напомня премиерът

19.11.2019 / 12:39 3

Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство, че не е влязъл в "капана на БСП" по отношение на избора на главен прокурор. Той коментира темата на днешната си инспекция на АМ "Струма", при която стана ясно и че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание, пише БГНЕС.

По думи на министър-председателя мотивът, че изборът на Иван Гешев е бил върнат, е бил за това, че е нямало излъчен от правителството кандидат за високата длъжност.

"Приемаме хипотезата, че нашият кандидат е Данаил Кирилов, защото той е правосъдният министър. Приемаме хипотезата че той беше спечелил. И днес щяхме да имаме указ за Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали, когато той повдигаше обвинение на членове на друга партия, това щеше да се приеме като чиста монета?", запита риторично Борисов, допълвайки, че това показва колко "лицемерни" и "подли" са от левицата. "Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов избра главния прокурор", разконспирира ги той и подчерта, че не им се е хванал.

"Те сега се чудят какво да направят и казват: "Професионалните му качества са добри". Ама ние не избираме булка. Ние избираме главен прокурор", натърти премиерът.

Той подчерта, че познава Гешев толкова, колкото и всички останали и се основава изцяло на професионалните качества и избора.

С Христо Иванов така го променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите - съдии, обобщи Борисов.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

Вчера прокурори и следователи изразиха възмущението си от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви, че ще се произнесе с решение за назначаването на Иван Гешев в обозрим срок.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
12321 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11191 | Одобрение: 3701
Хмм, май наистина булка ще избират...
3
1
kris (преди 7 месеца)
Рейтинг: 136936 | Одобрение: 856
Ееее....добре бе, Борка.....! Ама поне булката да беше честна......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Орман (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
ТОЗИ ИЗБОР Е МНОГО ПО-ВАЖЕН. БУЛКИ МНО-О-О-ОГО.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама