Не избираме булка, а главен прокурор, напомня премиерът

19.11.2019 / 12:39 3

Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство, че не е влязъл в "капана на БСП" по отношение на избора на главен прокурор. Той коментира темата на днешната си инспекция на АМ "Струма", при която стана ясно и че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание, пише БГНЕС.

По думи на министър-председателя мотивът, че изборът на Иван Гешев е бил върнат, е бил за това, че е нямало излъчен от правителството кандидат за високата длъжност.

"Приемаме хипотезата, че нашият кандидат е Данаил Кирилов, защото той е правосъдният министър. Приемаме хипотезата че той беше спечелил. И днес щяхме да имаме указ за Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали, когато той повдигаше обвинение на членове на друга партия, това щеше да се приеме като чиста монета?", запита риторично Борисов, допълвайки, че това показва колко "лицемерни" и "подли" са от левицата. "Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов избра главния прокурор", разконспирира ги той и подчерта, че не им се е хванал.

"Те сега се чудят какво да направят и казват: "Професионалните му качества са добри". Ама ние не избираме булка. Ние избираме главен прокурор", натърти премиерът.

Той подчерта, че познава Гешев толкова, колкото и всички останали и се основава изцяло на професионалните качества и избора.

С Христо Иванов така го променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите - съдии, обобщи Борисов.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

Вчера прокурори и следователи изразиха възмущението си от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви, че ще се произнесе с решение за назначаването на Иван Гешев в обозрим срок.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
12321 (преди 2 седмици)
Рейтинг: 7636 | Одобрение: 2936
Хмм, май наистина булка ще избират...
3
1
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 113319 | Одобрение: 5964
Ееее....добре бе, Борка.....! Ама поне булката да беше честна......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Орман (преди 2 седмици)
Рейтинг: 7038 | Одобрение: 2843
ТОЗИ ИЗБОР Е МНОГО ПО-ВАЖЕН. БУЛКИ МНО-О-О-ОГО.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама