Не яжте тиква всеки ден, ако имате някое от тези състояния
Пиксабей
Тиквата е здравословна храна, богата на хранителни вещества и съединения, които поддържат контрола на кръвната захар. Няколко проучвания с животни показват, че тя може да понижи кръвната захар, да подобри контрола на диабета и да помогне за забавяне прогресията на заболяването в някои случаи. Повечето хора консумират зеленчука в сладки напитки, печива и празнични пайове, което не предполага същите ползи за здравето от консумирането на тиквата самостоятелно без добавки, пише Фрамар.
Една типична порция тиква съдържа големи количества фибри и малко въглехидрати. Зеленчукът има висок гликемичен индекс и ниско гликемично натоварване - индикатор, с който се класифицират храните по отношение на влиянието им върху гликемията. Това означава, че е малка вероятността да повлияе значително на кръвната захар при контрол на количеството порции.
Тиквата има висок гликемичен индекс (75) и ниско гликемично натоварване (3). Това означава, че ако се консумира само една порция от зеленчука, няма да се повлияят значително нивата на кръвна захар. Докато при консумация на по-големи порции, това може драстично да повиши нивата. Както при всяка въглехидратна храна, контролът на количествата е ключов при управление на захарта.
Въпреки всички полезни свойства, които притежава този зеленчук, той е противопоказен в някои случаи:
- при язвена болест – не се препоръчва консумацията на продукта, ако страдате от язви на стомаха или дванадесетопръстника;
- ако имате гастрит;
- при понижена киселинност на стомаха;
- ако имате нарушен рН баланс в организма.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!